"darabos" ízű pálinka még "javítható"?
az lenne a kérdésem,hogy érlelési hiba miatt farabos ízű pálinka még valahogy javítható íz tekintetében?
Darabos alatt értem azt,hogy van egy finom pálinka íz, meg van egy tömény szesz íz. egyáltalán nem homogén.
Tudom mivel rontottam el de már mindegy. 1 évvel ezelőtt készült. A nagy része még mindig hígítás nélkül van a ballonban. Ha mondjuk most hígítom és rendesen lazán lefedve szobahőmérsékleten érlelem megint akkor még helyre jön?vagy már nem javítható? mert akkor csinálok belőle valami ágyast.
A kérdésedből nem derül ki, hogy milyen hibája van, de ebben a táblázatban megtalálod, hogy milyen pálinkahibák mennyire és hogyan javíthatók:
hát amiket olvasgattam az alapján akkor nem lesz ilyen ízhibája a pálinkának ha főzés és hígítás után szobahőmérsékleten lazán zárt 3/4 ig töltött edényben 1-3 hónapig hagyjuk állni. Én tökig töltött teljesen zárt edényben 5-15 fok között változó hőmérsékletű helyiségben érleltem. Pedig a kész pálinka nagyon jó minőségűre sikerült (cabernet sauvignon szőlőpálinka).
A lepárlást én is a snapszmester útmutató alapján csináltam. jó az a kis oktató.
Darabos íz alatt meg azt értem amit írtam is,hogy heterogén íze van a pálinkának. külön érezni benne a szeszt és külön az ízanyagot. egyáltalán nem homogén ital íze van. De első válaszadó nemleges válaszára tippeltem én is :( úgyhogy marad az ágyasítás.Egyébként első próbálkozásom volt. És meglepően jól sikerült. Vagy inkább sikerülhetett volna :)
köszi a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!