Mivel gyengíthetném meg a házipálinkát, hogy ne legyek rosszul tőle? Bővebben lent
Szóval arról lenne szó, hogy van itthon 60%-os házipálinkám, amiből ha iszok elkezdi marni a gyomrom pár másodpercig és általában ki is hányom. A boltban kapható fütyülőst lazán tudom inni, de ezt a házipálinkát egyszerűen nem bírom, túl erős nekem.
Ha vizet öntök hozzá, akkor "gyengít" rajta és nem fogom kihányni?
(ma este szeretnénk inni haverokkal)
A fütyülős nem pálinka, hanem aromákkal ízesített kommersz szeszes ital.
Tiszta vízzel nyugodtan hígíthatod, bár nem értem miért iszol olyat amitől hánynod kell.
Ha vizet, akkor mindenkepp deszt. vizet hasznalj.
Esetleg tehetsz hozza kis mezet is.
Finom lesz, de nem igazi hazipalinka az mar :D
:D Próbáld ki vízzel de szerintem csak elrontod vele. Igyál kicsiket. Ne feleseket hanem csak 3mast vagy 2centest, és kísérd kólával.. Vagy más ilyesmi üdítővel.
Vagy vegyél a szádba egy fél nyelet kólát, rá a pálesz, aztán sok sok kisérő :D 3-4 feles után már úgyse kell majd :D Vagyis nálam így megy :D:D:D
Ha meg máshogy is kiakarjátok próbálni, tegyetek egy szem borsot a felespohár aljába, és az legyen a kísérő... nagyon egyedi :D:D:D
17:37 te s igyál rádfér, amilyen feszült vagy :D
Én bírom a rövidet, hp-t, de pár hete olyan bivalyerőset kaptunk, hogy csak nyalni bírtam többnyire belőle :P
Nem tudom, miért kell rögtön lehurrogni kérdezőt.
Köszönöm a válaszokat! :) Kellemesen csalódtam, nem számítottam arra, hogy ilyen normális válaszokat fogok kapni. ^^
17:37 - Nem ismersz, nem azért iszok töményet, mert az a "menő", hanem mert nem szeretnék borra költeni, ha már van itthon házipálinkám..
amúgy nem fogom az egészet bekeverni, csak annyi lesz felhígítva, amennyit meg fogok inni.
A világon minden létező égetett szeszt hígítani szoktak lepárlás után (normális esetben vízzel). Kivéve persze, mikor valaki otthon főz, és azt hiszi, hogy úgy kell meginni, ahogy kifolyt az üstből. A legtöbb tömény italt 60, de inkább 70 vagy 80% fölé főzik. Aztán mégis 40–50 fokon isszuk, nahát:)
A desztillált, az ioncserélt és az alacsony ásványianyag-tartalmú szénsavmentes ásványvíz (Naturaqua, Szentkirályi, Jana, stb.) egyaránt megfelel. Csapvízből a legjobb sem ajánlott, mert a klór ronthat az ízen.
Ha egy pálinka hibátlan, akkor nem kell 50 fölött hagyni meg behűteni (sőt, egyben lesatuzni sem a féldecit), mert akkor nem egy pohár ecetet kell lenyelni, hanem tiszta gyümölcspárlatot, ami ha hibátlan, akkor 45–48%-ra hígítva, 18–20 °C-on lesz tökéletes. (Nem, attól, hogy az otthonfőzők 70-80%-a ma is bűzlő cefréből és hibás elválasztással főz, még nem az lesz az „igazi pálinka”.)
Ha víztől zavaros lesz a pálinka, akkor az kozmaolajos. Vagy jobban kell cefrézni, vagy hidegszűréssel elválasztani róla a 2. lepárlás előtt.
Régi a kérdés, de nekem (és valószínűleg neked is tisztelt olvasó) aktuális.
Egy nagyon jó leírást itt találsz: [link]
Tömören deszt vízet lehet hozzáadni, de csak csepegtetéssel, hogy ne opálosodjon, illetve ha opálosodik, akkor fagyasztóba kell rakni 24 órára. Ha előző fagyasztás nem oldja meg, akkor papírszűrőn/pormaszk/mikroszűrő lap, tölcsér segítségével szűrd át.
A fokolás csak mérőműszer segítségével lehetséges tökéletesen, de én az alábbiakat használtam, mivel ~52 fokosból 42 fokosra volt szükségem, így ezt a kalkulátort használtam. [link]
(érdemes a fele mennyiséggel próbálkozni, ha nincs mérőműszer, csak annyit érzünk, hogy túl erős)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!