20kg sárgabarackból mennyi pálinka főzhető?
Ezt mindig a cefre cukorfoka dönti el.
Első megközelítésben azt mondom, hogyha nem cukrozod, akkor 9-12% cukortartalommal számolva 20 kg-ból 2 litert nyersz csak, de az rettenetesen jó lesz.
Érdemes a barackcefrét egy kicsit cukrozni, mivel magas az aroma-, és extrakt tartalma, így egy kiló cukorra még 0,8 l pálinkát számolhatsz pluszban.
Ha nem értesz valamit, írhatsz privátban is.
20 kiló barack kb. 1,5–2 liter pálinkát ad.
A cukrozás attól függ, hogy igazi pálinkát akarsz, vagy csak minél több szeszt csinálni. Komolyan gondolt pálinkához házilag sem szokás 1-2%-nál többet hozzáadni (vagyis ez esetben max. 40 dekát). A hozzáadott cukorral csak felhígítod a gyümölcs ízét.
Csatlakozom az előttem szólókhoz.Igazi házipárlathoz egézségesés jól beérett gyümölcsök kellenek.A rohadásban lévő gyümölcsök rontják az ízt és az aromát.Ezeket a részeket ajánlatos kivágni. Azért jól beérett,mivel a gyümölcs akkor éri el a teljes cukorfokát és az aromáját.Enyhén cukrozni lehet, mivel az jobban beindítja az erjedő baktériumok munkáját a cefre kiforrásánál.Azonban túlzásba sem jó vinni a , mert attól előfordulhat, hogy fájni fog a fejed vagy enyhébb migrénre emlékeztető tüneteket okozhat.(lüktetés a fejbe,enyhe hányinger, megjegyzem nagyobb mennyiség fogyaztása után, egy két kupica után még nem).
Én személy szerint úgy 100 l cefréhez 7 - 8, max 10 kg cukrot szoktam tenni.
Pusztán a gyümölcs ekkora mennyiségnél úgy kb.3,7 esetleg 5 lit. 52 százalékos párlatot ad.
1 kg. cukor 7,6 max. jobb minőségű esetén 8 dcl alkoholt ad.
Mindezt összevetve az említett 100 l barack esetén:
100 liter.....3,7 - 5. liter
10kg cukor....7,6 - 8. liter
úgy 11 - 13 liter.52-es anyag.
Még csak annyit, hogy a baracknak van az egyik legjobb aromája és íze, de egyben a legkevesebb cukor tartalma is.
Utólag még csak annyit, hogy ha nem kedvelitek az enyhén kesernyés ízt, akkor ajánlatos kimagozni és úgy erjeszteni a gyümölcsöt.
Az általad említett arány:ha a zúzott gyümölcs úgy kb.20 liter,...1,8....2kg.cukor.
És ami még eszembe jutott.Ha valamit túl cukrozunk, tapasztalatból mondom, nem dolgozza át a cefre az összes cukrot, így csak kárba vész a cukorra költöt pénz, mivel csak egy bizonyos százalékát dolgozza át így a cefre édeskés folyadék marad,ami természetesen kevesebb égetett szeszt ad ki.
Kiforrás után, amikor már nem pezseg az anyag a keverés után, érdemes egy ujnyival megkóstolni, és ha az anyag nem szeszes ízű, hanem édeskés, inkább mustra emlékeztető, érdemes újraerjeszteni.Ez is lehetséges.
kb.10 liter anyag esetén , bármilyen gyümölcs zúzalékát,kb.1-1,5kg hozzá kell adni, belekeverni, és másnap, harmadnap, amikor újra indult a forrás, hozzá lehet adni úgy 1,5 - 2 liter vizet.Majd megvárni, hogy újra átforjon.
Az 5-ös a 3-as válasz folytatása, mert közben észrevettem ,hogy született egy 4-es válasz is.
A 4-es felvetésével kapcsolatban pedig csak erősíteni tudom, hogy a gyengébb anyagokat a kiforrást követően azonnal érdemes kifőzni, mivel a hosszabb tárolás esetén átmehet ectesedésbe.
Ezt is tapasztalatból írom.Szerencsére nem nagy mennyiségről volt szó, úgy kb.25 liter, ami valójában elfelejtődött.Elég volt, úgy 7 - 8 hét, és ectes lett.Az égetés során csak vízszerű anyagot adott.Nem volt szesztartalma.
Én csak annyit szeretnék a témához hozzá tenni, hogy soha nem használok cukrot a cefre készítésénél, és így is a tavaly pl.100 kg szilvából 14 liter 52% nagyon finom pálinkám lett. Szerintem is minden a gyümölcs minőségén múlik, valamint a cefre elkészítésén. Én soha nem tárolom a cefrét, ahogy kiforrt, ki is főzöm, valamint kínosan ügyelek az edények tisztaságára!Ezekben a napokban főzöm a sárgabarackot, ígéretesnek tűnik! Már csak a tisztázás van hátra, aztán az erősség beállítása, majd a pihentetés!
Egészségünkre!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!