Mi adja a vörösbor színét?
Figyelt kérdés
Miből nyerik ki?2012. szept. 19. 08:35
1/8 anonim válasza:
Ha hiszed, ha nem: vörösborszőlőből!
Pl: Kadarka, kékfrankos, Kékoportó, stb.
2/8 anonim válasza:
Ja és hogy jobb színe legyen, a darálás és a sutulás után (szerintem) a héjával együtt erjesztik!
4/8 A kérdező kommentje:
Jó, de mitől lessz vörös a bor?
2012. szept. 19. 09:39
5/8 anonim válasza:
Önocianin nevű vegyület okozza a színét.
6/8 anonim válasza:
#3-as vagyok. Úgy látszik nem olvastad.
"a vörösnek szánt boroknál napokig, hetekig (rozénál: órákig) hagyják, hogy a héj a mustban ázzon."
7/8 anonim válasza:
A legtöbb vörösborszőlő fajta bogyójának húsa színtelen, a színanyagok a bogyó héjában találhatók. Zúzás, bogyózás után, préselés előtt egy ideig erjesztik. Ennek során a héjban található színanyagok kioldódnak. Ez adja a vörösbor szinét. A rosé bort is vörösborszőlőből készítik úgy, hogy rövid ideig erjesztik héjon, így nem oldódik ki olyan sok színanyag. SŐT, vörösborszőlőből fehér bort is lehet készíteni! Tavaly láttam először boltokban (ha jól emlékszem, kékfrankosból készült fehérbort). Ilyenkor bogyózás után rögtön préselik, így csak a színtelen bogyóhús leve adja az alapot...
8/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
2012. szept. 19. 11:50
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!