Hogy is van ez? Pálinkát főzni szabad?
Nem értem a kormány gondolatmenetét. A pálinka-főzést engedi meghatározott keretek között, az alkoholizmusra mint betegségre tekint, és azt mondja, hogy azokat az embereket gyógyítani kell.
A dohányosokra miért nem mondja ki, hogy ők is ugyanolyan szenvedélybetegek, és őket is segíteni kell orvosilag stb. a szenvedélyüktől való megszabadításukban. A dohányosokat inkább üldözik ma Magyarországon, mint segítenének nekik.
Még családon belül is lassan már váló-ok, meg a tizenéves gyerek is azt mondja, hogy gyűlöli a szülőt, mert mérgezi az egészségét stb.
Az alkoholista apa, anya, aki tönkreteszi a családot idegileg, anyagilag stb. az beteg, akit segíteni, gyógyítani kell, a dohányzó családtagot pedig ki kell közösíteni?
Hogy van ez?
Az alkoholista nem egészen van eszénél, a dohányos meg igen. Az alkoholistán valahogy úgy kell segíteni, mint egy szellemi fogyatékoson, a dohányosnak pedig megvan a lehetősége normális döntéseket hozni. Mellesleg a dohányfüggőség ugyanolyan lelki függőség, mint pl. az internetfüggőség, csak maga a művelése egészségtelen, míg a krónikus alkoholizmus testi függőség, nem lehet csak úgy abbahagyni (delírium tremens terhe mellett).
Egyébként a cigisdobozokon rajta van, hogy menjél orvoshoz. Meg hogy ne szívd. Meg hogy felfordulsz tőle. És mellesleg nem hiszem, hogy a dohányzó szülőt akár csak közel annyira utálná a családja, mint a matt alkoholistát.
Meg arra is rájössz majd egyszer, hogy a kormányoknak közvetett (urambocsá' saját) érdekeik is vannak, tetszik vagy nem. Ezzel a törvénnyel egyrészt szerzett rengeteg szavazót, másrészt bemutatott a kommersz szesziparnak (ez utóbbit azóta újból megtette), bár nem tudom, hogy miért.
A cigisdobozon rajta, hogy menjek orvoshoz!
A sörösdobozon, borosüvegen miért nincs rajta???
Amíg egy alkoholista "kezdő", addig még észnél van, tehát ugyanúgy tisztában van azzal, hogy a saját egészségét veszélyezteti, mint a dohányos!
Több mint 40 évvel ezelőtt szoktam rá a cigire, a kutya nem mondta akkor, milyen nehéz lesz róla leszokni. Kb. egy évvel ezelőtt szembesülök azzal, hogy már az utcára sem mehetik ki, ha dohányzok, kiközösítenek mindenhonnét. A szomszédok is krákognak (újabban) ha szellőztetek, de ha tőlük jön a kocsmaszag az rendben???
Negyvenennyihány évvel ezelőtt az első munkahelyemen körbeült a banda kávézni, és utána mindenki rágyújtott, csak én nem. Akkor kínáltak, hogy gyújtsak rá én is (kilógtam a sorból). Azért mondom, ha akkor tudtam volna, milyen nehéz letenni, biztosan nem hallgatok rájuk. De szerencsére mostmár túl vagyok rajta, csak hát amint írtam is:
nem értem a kormány logikáját: a pálinkafőzést engedi egy bizonyos mértékig, az alkoholizmust szenvedély-betegségként kezeli és állami pénzen gyógykezelik őket. A dohányos pedig másszon ki a slamasztikából önerőből, ha már egyszer benne van.
Hol itt az esély-egyenlőség?? Ezt nem értem!
Igen, a 70-es évek még egész más volt, akkor az ember mindenhol azt kapta az arcába, hogy szívjad, mert a cigaretta jó. Amerikában még a Flintstones család reklámszüneteit is egy az egyben cigireklám töltötte ki, persze mindenféle figyelmeztetés nélkül.
Az is igaz, hogy hosszas lelki alkoholfüggőségen kell átmenni, míg igazi testi függőség lesz belőle, de nem igaz, hogy egész addig észnél van az ember. Ha az ember eljut oda, hogy napi rendszerességgel megiszik valamit (mondjuk nem egy, hanem átlag 2-4 pohárral), akkor belül máris elkezd tompulni, érzéketlenné válni a problémáira, és amit nem érzékel, azt megoldani sem tudja, és ezt a tompulást jellemzően észre sem veszi. Ha sikerül rászánnia magát ebben az állapotban, hogy abbahagyja, akkor meg egy héten belül helyrejön az eredeti elmeállapota, hirtelen észreveszi, hogy sokkal nagyobb szarban van az élete, mint gondolta, és a leszokás feszültségével együtt ez már általában túl sok. A legtöbben azt hiszik, hogy aki alkoholba menekül, az minden este részeg, de egyébként közel sem kell ennyit inni ahhoz, hogy tartósan távolivá váljanak a problémáid.
A dohánynál tudomásom szerint ilyen nincsen. Neked még láncdohányosként is végig tiszta a fejed, tudsz döntéseket hozni és tartani magad hozzájuk, míg egy napi ivónak már kezdőként sem egész tiszta a feje, és hasonlóan tompul az érzelemvilága és akaratereje is.
A füst és a puszta szag meg azért nem egész egy kategória, már csak azért sem, mert akármibe, hogy az átszálló füstöd sokkal jobban érezhető, mint ami kocsmaszagot produkálni tudnak a szomszédból. Passzív dohányzás létezik, passzív alkoholizmus viszont nem. Ez a dolog egyik lényege, ebből indult ki a 21. századi dohányellenesség.
Légyszi ne a szag alapján indokolt azt, hogy az állam támogatja az alkoholizmust egyrészt azzal, hogy engedi a pálinkafőzést, másrészt támogatja az alkoholistákat azzal, hogy állami pénzen gyógyítja őket.
A dohányosokat pedig minden téren csak súlytani tudja!
Ezek alapján bárkinek joga van hülyére inni az agyát = elinni az eszét.
A másikat már abban is korlátozza, hogy hol, mikor hódolhat a szenvedélyének. Ráadásul már olyan mértékű a diszkrimináció, hogy a családtagokat is egymás ellen fordítja, míg az alkoholista szülők továbbra is terrorizálhatják, ütik-verik, stb. a családtagjaikat.
Nem is a szaga a lényeg, hanem hogy a füst az szilárd légszennyezés, te meg egy egyszerű „kocsmaszagot” hozol ezzel párhizamba. :)
Jól látod, itt nem az esélyegyenlőség az első, hanem a társadalmi kockázat. Igaz, hogy az alkoholizmus csak egy kisebb réteget sújt, viszont míg a dohány jellemzően csak öregkorban öl meg (vagy akkor sem!) és általában nem akadályoz meg benne, hogy nyugdíjig rendesen dolgozz, addig a masszív ivás 20 éven belül elvisz és annál is sokkal hamarabb munkaképtelenné tesz. A dohány „egyszerű” egészségügyi probléma, az alkohol viszont társadalmi, munkaügyi, stb. Lényegében képes veszélybe sodorni az egész országot. Ezért kap nagyobb figyelmet az alkoholista. Társadalmi érdek, nem egyéni.
Abban is igazad van, hogy ebbe a képbe nem igazán illik a pálinkafőzés engedélyezése (már csak azért sem, mert nagyon sokat lehet főzni: ha négyen isszák a családból, akkor is jut fejenként heti fél liter 43%-os!), de mint mondtam, ennek nyilván egész más érdekekhez van köze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!