Miért nem érdemes pálinkát műanyag üvegben tárolni? Mi baja lessz tőle?
Láttam már besárgulni a műanyagban tartott pálinkát. Mivel sárgulni kizárólag a hordótól szabadna neki, ez kicsit sem jó.
A műanyag palackokat nem tömény italok tárolására tervezték, nem erre alkalmas műanyagból készülnek. Nem véletlenül szokták rájuk írni, hogy kizárólag üdítőital tárolására alkalmas.
Gyorsabban kioldja a műanyag flakonokból a különböző anyagokat így nem csak enyhe mellékízt kap tőle a pálinka de egészségtelenebb anyagok is lesznek benne.Különösen igaz a mai lebomló műanyag flakonokra. Bocs ezt loptam az előző hozzászólótól mert én sem fogalmazhattam volna meg jobban.
kiegészítés képpen
A pálinka íze a benne lévő rézionok katalizáló hatása és az oxigén oxidáló hatása révén jön létre. Ezért a legideálisabb tároló edény a fa hordó. De csak két három évig utána már nem! A húsz éves wishkey is csak három évig érik használt hordóban /kivéve a bourbont mrt azt új hordóban érlelik / utána évekig palackozva érlelik tovább. A tömény italok érlelésére / cognac calvados wishkey /az óceán partján gigantikus nyitott oldalú fa épületekben történik / Man szigeten, írországban, Bretagneban /úgy tartják hogy a tiszta tengeri levegőn érik a legjobban. Ezek a cégek kizárólag ezzel foglalkoznak, italokat érlelnek. Úgy tudom a japán wishkey is ott érlelődik. Borospincében dohos hordó ízű italt lehet nyerni hordós érleléssel.
SZóval nem olyan egyszerű dolog ez, ezért nemigen érlelik a pálinkát /vodkát tuicát sligovicát / hanem palackozzák és érlelés nélkül árulják. Ez az oka annak hogy a pálinka gyakorlatilag forgalomképtelen a határainkon kívül. Különösen nyugat európában.
Kopasz55:
1. A pálinkát is lehetne 3 év fölött érlelni, csak a pálinkás mentalitás ebben egész egyszerűen nem hisz. Életem legjobb gyümölcspárlata egy 5 éves francia szilva volt. Egyáltalán nem nyomta el a fa a gyümölcsöt.
2. A 20 éves whiskyt hordóban érlelik 20 évig, palackozás után pedig egyáltalán nem érlelnek semmilyen párlatot. (1-2 ritka kivétellel nem is lehetne, mivelhát a palackban nem történik velük semmi, ezért is fölösleges otthon „üvegben érlelni” a whiskyt, cognac-ot; legfeljebb rosszabb lesz tőle.)
3. Tengerpart meg nyitott raktár nélkül is nagyon jó párlatokat érlelnek. Ad(hat) hozzá valami extrát, de az érlelésnek messze nem a tengerpart a lényege. Kentuckyban sincs tengerpart, mégse vettem észre, hogy a bourbon forgalomképtelen lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!