A hagyományos borospincékben hogy oldják/oldották meg azt, hogy a bor ne fagyjon meg? Hiszen ezeken a vidékeken nem ritkák a kemény fagyok sem.
a jó bor nem fagy meg :D
valahány %os (10 körül) alkoholtartalom felett a folyadékok nem fagynak meg
A hagyományos borospince általában a föld alatt van. Ennek nagy előnye, hogy - ha jól sikerül - télen-nyáron állandó hőmérséklet van benne. Olyan 12-14 °C-ot tart a jó vastag hőszigetelés.
Nyáron jó oda lemenni, mert hűvös van, igaz, olyankor vigyázni kell a borozgatással, mert abban a jó időben könnyű nagy ivónak lenni, csak mikor kimegy az ember a kinti 40 fokra, akkor jön az atomvillanás.
Télen meg szabályosan melegnek érzi az ember: mikor lemegy valamiért, dobálja lefelé magáról a kabátot, mert olyan jó az idő odalenn.
Igaz, hogy kemény fagyok is szoktak lenni, előfordul, hogy a föld nem elhanyagolható mélységig fagyos, de a pincéket ez alá vájják és hiába hideg fölötte a levegő, illetve a felső talajréteg, olyan jó a hőszigetelésük, hogy nem lehet bennük érezni.
Tudtommal 80 centi körül van a fagyhatár, és 2-3 m mélyen már állandó hőmérséklet van (ez a bizonyos 12-14 fok). Ennél pedig egy régi pince mélyebb.
Egyébként ezt használják ki a passzívházaknál is, a szellőzőcsöveket leássák 2 m mélyre, így nyáron eleve hűvös levegő jön be (nem kell légkondi), télen meg nem a mínuszok jönnek be, hanem melegebb levegő (illetve ennél kicsit azért összetettebb, de az elv ugyanez).
Imádom a pincéket!
Télen "meleg", nyáron hűs. Meg ugye a hordók..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!