Hogyan lehet házi keserű likőrt készíteni?
Az első link jó kiindulásnak, de pár észrevétel:
– 2-2 deka fehér üröm és ezerjófű az igen durva adag 7 dl szeszbe, keserűbb lesz az unicumnál. Egyszerűen kihagynám az ezerjófüvet, mert annak amúgysincs íze, csak ugyanolyan keserű, mint az üröm. Az unicum keserűsége az kb 1 dkg üröm lenne magában.
– A kálmosgyökér a másik durva anyag. 3-4 teáskanáltól is kálmosíze lesz az egésznek. Az angelikagyökér és a gyömbér is sok, ezektől mind „csípni” fog a likőr. Persze olyat is ismerek, akinek a tiszta kálmoslikőr is ízlett...
Egyébként jó hobbi, olcsó vodkából is teljesen iható dolgokat lehet kihozni. Semmiképp nem kell finlandia:) Olcsóbban jössz ki a bolti keserűknél és egész jó minőséget lehet elérni.
A felsorolt fűszerek többségét gyógynövényboltban is megtalálod, mint natúr zacskós gyógynövényteát (filterest ne vegyél belőlük, rámegy a gatyád). Gyömbért egészben érdemes venni hypermarketben (nem drága).
Kigondoltam magamnak egy receptecskét.
1 liter royal vodka
2dkg borsmenta(kertből szedett, kiszárítva)
1dkg citromfű (szintén kertből)
15dkg kandiscukor
1dkg fehér üröm
kálmosgyökér(3-4 kiskanalat írtál, én megkockáztatok 5öt mert szeretem)
A linken leírt módon készítem el.
Erről a receptről mit gondolsz, nincs benne semmi ihatatlan, ugye? Én ragaszkodok a mentához.
Szerintem jó lesz. A sok borsmentával sincsen baj, még a tiszta mentalikőr is finom.
Vodkából a legolcsóbbat érdemes megvenni, ami még gabonaszeszből van (hátsó címke, apró betűk). A Royal szintjén már nem kell még rosszabbaktól félni, mert nem nagyon vannak (csak a nem gabonából készültek).
A vodka szeszfoka miatt már nem nagyon érdemes vizet adnod hozzá, marékkal ki lehet nyomni a vodka nagy részét a „moslékból”.
Karamellel nem tudom dolgoztál-e már, a kezeléséhez annyit kell tudni, hogy 150 °C alatt megfagy, viszont forró vízben oldódik. Én egyébként legfeljebb a cukor felét csinálnám meg karamellnek, a többit simán feloldanám a likőrben, mert a tiszta cukor adja a likőrös jelleget (még az unicumban is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!