Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan lehet házi keserű...

Hogyan lehet házi keserű likőrt készíteni?

Figyelt kérdés
Olvastam már itt néhány kérdésnél, hogy leszólta valaki az unikumot, mert házilag sokkal érdekesebb ízű keserűt sikerült készítenie. Én eléggé kedvet kaptam hozzá, hogyan zajlik egy ilyen fojamat? Mi kell hozzá? Esetleg egy bevált receptet írhatna valaki, neten semmit nem találok.
2012. máj. 5. 19:18
 1/9 anonim ***** válasza:
2012. máj. 5. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszi! Ha vodkával szeretném csinálni, milyet érdemes venni? Muszály a drágább árkategória, mint a Finlandia, vagy egy olcsóbb Kalinka is megteszi?
2012. máj. 5. 19:38
 3/9 A kérdező kommentje:
még valami: honnan lehet ilyen növényeket beszerezni?
2012. máj. 5. 19:42
 4/9 Phoney ***** válasza:

Az első link jó kiindulásnak, de pár észrevétel:


– 2-2 deka fehér üröm és ezerjófű az igen durva adag 7 dl szeszbe, keserűbb lesz az unicumnál. Egyszerűen kihagynám az ezerjófüvet, mert annak amúgysincs íze, csak ugyanolyan keserű, mint az üröm. Az unicum keserűsége az kb 1 dkg üröm lenne magában.


– A kálmosgyökér a másik durva anyag. 3-4 teáskanáltól is kálmosíze lesz az egésznek. Az angelikagyökér és a gyömbér is sok, ezektől mind „csípni” fog a likőr. Persze olyat is ismerek, akinek a tiszta kálmoslikőr is ízlett...


Egyébként jó hobbi, olcsó vodkából is teljesen iható dolgokat lehet kihozni. Semmiképp nem kell finlandia:) Olcsóbban jössz ki a bolti keserűknél és egész jó minőséget lehet elérni.


A felsorolt fűszerek többségét gyógynövényboltban is megtalálod, mint natúr zacskós gyógynövényteát (filterest ne vegyél belőlük, rámegy a gatyád). Gyömbért egészben érdemes venni hypermarketben (nem drága).

2012. máj. 5. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:

Kigondoltam magamnak egy receptecskét.


1 liter royal vodka

2dkg borsmenta(kertből szedett, kiszárítva)

1dkg citromfű (szintén kertből)

15dkg kandiscukor

1dkg fehér üröm

kálmosgyökér(3-4 kiskanalat írtál, én megkockáztatok 5öt mert szeretem)


A linken leírt módon készítem el.

Erről a receptről mit gondolsz, nincs benne semmi ihatatlan, ugye? Én ragaszkodok a mentához.

2012. máj. 5. 21:10
 6/9 Phoney ***** válasza:

Szerintem jó lesz. A sok borsmentával sincsen baj, még a tiszta mentalikőr is finom.


Vodkából a legolcsóbbat érdemes megvenni, ami még gabonaszeszből van (hátsó címke, apró betűk). A Royal szintjén már nem kell még rosszabbaktól félni, mert nem nagyon vannak (csak a nem gabonából készültek).


A vodka szeszfoka miatt már nem nagyon érdemes vizet adnod hozzá, marékkal ki lehet nyomni a vodka nagy részét a „moslékból”.


Karamellel nem tudom dolgoztál-e már, a kezeléséhez annyit kell tudni, hogy 150 °C alatt megfagy, viszont forró vízben oldódik. Én egyébként legfeljebb a cukor felét csinálnám meg karamellnek, a többit simán feloldanám a likőrben, mert a tiszta cukor adja a likőrös jelleget (még az unicumban is).

2012. máj. 5. 22:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
értem... a karamell mindenképp kell, vagy kihagyhatom? :D
2012. máj. 5. 23:36
 8/9 Phoney ***** válasza:
Nem feltétlenül kell, de keserűlikőrben általában előnyös. Kihagyhatod, aztán legfeljebb utólag csinálsz hozzá.
2012. máj. 6. 08:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
Elkészült a kis remekművem, egy hét múlva leszűröm, és nyár végéig érlelem. Majd megírom, hogy milyen lett :)
2012. máj. 6. 20:10

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!