Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » 1988-as 6 putt. Os tokaji...

1988-as 6 putt. Os tokaji aszú vagy 1991-es 3 putt. Os tokaji aszú?

Figyelt kérdés

Melyik mennyit ér, és melyik milyen?

Párom imádja a "minél több puttonyos tokajit" (tehát a 6-os a kedvence) de gondolom azért egy jó 20éves 3 puttonyos is finom, jó édes már nem?

Segítséget,elmagyarázást előre is köszönöm!:)

2012. febr. 29. 14:31
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:

Ezt írta: "Állandó 20-23fokon vannak. Nem pincébe, vitrinbe. Éjszaka holdfényen. "

Most jól érzek némi cinikusságot?:)

2012. febr. 29. 20:13
 22/33 Phoney ***** válasza:

Ha nem az évszám, hanem csak az íze miatt akarsz régi aszút venni, akkor inkább ugyanazt a pénzt szánd rá egy rendes mai hordóban érlelt aszúra. Finomabb lesz, mintha a régi palackot fizetnéd meg. Ha nem kimondottan pincében tartották, akkor akármilyen rossz lehet. Olyat meg még véletlenül sem hallottam, hogy minőségi bort fémkupakkal zárjanak (ne essünk tévedésbe, a 90-es években az „aszú” név már rég nem jelentett garantáltan jó minőséget, ahogy ma sem!). Ha szigetelni akarnak, akkor leviaszolt parafával oldják meg.

Vitrines bort pedig meginni véletlenül se vegyél.

(Az „alkohollá alakuló cukorhoz” hozzászólva pedig, nem attól nő az érlelt bor szesztartalma, hanem a hordós érleléssel megoldható, hogy a szesz gyorsabban távozzon a víznél. Így lesznek egyes Marsalák 18%-osak hozzáadott szesz nélkül. Az utóerjedés szénsavassá teszi a palackozott bort!)

2012. febr. 29. 20:17
 23/33 A kérdező kommentje:

Belinkeljem a verziókat,hogy miket néztem? De le ne csapjatok rájuk!;)

Egyébként már Én is kezdek hajlani affelé,hogy ne vegyek régit,az itt leírt segítségek alapján,amiket nagyon köszönök!:)

2012. febr. 29. 20:25
 24/33 A kérdező kommentje:

Régiek:

[link]

[link]

Újak:

[link]

[link]

(Ez utóbbi mind a kettő 2007-es és valószínűleg kereskedőtől való,habár a licites-címke nélküli nem necces?)

Köszönöm!

2012. febr. 29. 20:29
 25/33 anonim ***** válasza:

Az 1988-as ránézésre is ihatatlannak tűnik, és biztos hogy nem jól tárolták, mert mintha párolgott volna a borból (kevés van a palackban) azaz kiszáradt a dugó.

Az 1991-es is gyanús, én még ilyen palackot bevallom nem láttam.

Aki pedig azt írja hogy 20 fokon, éjjeli holdfényben tárolja szerintem igya meg ő. :)

Legjobb ha tényleg valami kereskedőtől veszed, mert ezek a szekrény tetejéről, vitrinből előjövő 20 év körüli borok nagyon zsákbamacskák.

A jégbor egyébként jónak tűnik.

2012. febr. 29. 21:21
 26/33 A kérdező kommentje:

Igen számomra is a jégbor az,ami tutijó,viszont az sem kereskedőtől való mint az kiderült.:( Vagy egy 2007-es bornál nem számít ha polcon tárolták? Elég sötét annak az üvege is... És a címkézettlen 6 puttonyos?

Nagyon köszi a segítséget!

2012. febr. 29. 21:54
 27/33 Phoney ***** válasza:
Szerintem is menj be egy borszaküzletbe, hogy aszút/akármit akarsz X árkategóriában, és segítenek kiválasztani a számodra legjobbat. Egy mai 3000 Ft-os aszú garantáltan leköröz egy 3000 Ft-ért árult 20 éves palackot. A köztudatban eléggé túlmisztifikált ez a „régi ital finom ital” dolog:) Gondolhatod, hogy amit most 3-ért árulnak, az régen se volt drága, és az olcsó itallal semennyi idő nem tesz csodát.
2012. febr. 29. 22:54
 28/33 anonim ***** válasza:
tegnap 22:54, egyetertek! Amugy a 2007-es jegbor is lehet rossz ha ugy taroltak. :) Nem kell ahoz 20 ev hogy egy bor tonkremenjen, ha kereskedesben veszed akkor ilyen veszely nincs, vagy minimalis.
2012. márc. 1. 02:36
 29/33 A kérdező kommentje:

Most akkor ezek közül egyikre sem lehet azt mondani,hogy jó lesz?:O Mert nem hiába vaterázok,azt gondolom Ti is látjátok, jóval olcsóbban hozzá lehet jutni itt minőségi dolgokhoz (habár eddig csak ruhákban van tapasztalatom,de nem nagyon csalódtam még).

Hol kapnék Én kereskedésbe 4-5ezer környékén 6 puttonyost vagy jégbort?:) Mert szerintem sehol.Kevesebb puttonyost kapnék,mit ahogy azt le is írtátok,de ha nem régi,akkor igen ahogy mondjátok az le van értékelve és nem fogok az ajándék mellé szakkiselőadást tartani hogy megváltoztassam az eddigi elképzelést!:) Na remélem értitek...

Tehát ha nem tudtok ezek közül választani,akkor majd megteszem Én,aztán majd legfeljebb tanulok a saját káromon Én ezt is bevállalom.:) De mindenesetre csak jobb,hogyha segítetek,mit kérdezzek stb.:)

Köszönöm.:)

2012. márc. 1. 10:01
 30/33 A kérdező kommentje:
Ja és azt még hozzáteszem,hogy ahol Én lakom kisboltok vannak,max. a másik városban tesco,nemhogy borszaküzlet!:)
2012. márc. 1. 10:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!