Ha a tokaji boromat a szekrény tetején tartom, ahol fény éri, minőségileg megváltozhat?
A meleg akkor is tönkreteszi, ha véletlenül nem szárad ki a dugó. Jó sok „szekrénytetejés” borral kínáltak már meg, mindegyik rossz volt. Én spec pont azért nem a borokkal foglalkozom, mert lakásban nem lehet őket normálisan eltartani. Fektetve tartsd, lehetőleg hűvösben (ne hűtőben), és pár hónapon belül bontsd fel, ha se borhűtőd, se pincéd. Eláll tovább is, de folyamatosan egyre rosszabb lesz.
Persze nagyon sok olyan rossz tokaji bor van, aminek lényegében tökmindegy.
Én is.
"Hogyan tároljuk a borokat?
A fehérborok ideális tárolási hőmérséklete 11°C, a vörösboroké 13°C. Ha ennél alacsonyabb hőmérsékleten tároljuk a bort, érése lelassul, magasabb hőmérsékleten pedig felgyorsul. Egy átlagosnak tekinthető 20-23°C-os lakásban a bor, hónapok alatt éveket öregedhet! Ebből kiindulva, ha nem rendelkezünk egy, a borok optimális érését megengedő pincével vagy borhűtővel (klímaszekrénnyel), ne állítsunk össze komoly (sok palackból álló) házi borkészletet, hanem inkább rövidtávban gondolkodva, rendszeres utánvásárlással frissítsünk, borainkat pedig tároljuk a lakás leghűvösebb pontján. A klímaszekrény nagy előnye, hogy a borokat eleve a megfelelő fogyasztási hőmérsékleten emelhetjük ki belőle.
A természetes és a mesterséges fény egyaránt felgyorsítja a bor fejlődését. Ennek megfelelően, lehetőség szerint, borainkat fénytől védett helyen helyezzük el.
A parafa dugó fontos szerepet játszik a bor optimális fejlődésében, minőségének megőrzésében. Ha a dugó kiszárad, a bor fokozott kontaktusba kerül az oxigénnel, sokkal gyorsabban érik. Hogy ezt elkerüljük, tároljuk a palackokat fektetve. "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!