Hogyan készítsek FORRALT BORT?
Több módja van annak.
Egy verzió:
-50%-víz-50% bor.
-Fűszereknek szegfűszeg és fahéj. Ezt akár "teatojásba" is rakhatod, mert ha megmarad és el kell tenni akkor nem maradhat benne.
-Ízlés szerint cukor vagy méz.
- Kockázott alma, narancs vagy madarin, illetve van aki citrom héjat is tesz bele.
Közepes lángon felforralod, hagyod 1-2 percig forrni aztán elzárod.
Ha meg akarod bolondítani, akkor tegyél bele valamilyen gyümölcs tea filtert 3 percre (cseresznye nagyon jó neki). Az édes gyümölcs a legjobb és ez nagyot dob rajta.
tiszta bor
+ szegfüszeg
+ szerecsendió (reszelve)
+ sok méz
+ citrom vagy narancs karika
+ gyömbér
+ fahéj
bort beleönteni a lábosba, hozzáadni a füszereket és kis lángon melegíteni (nem felforralni)
Én egy üveg (0,75 l) bort egy bögre (kb 3 dl) vízzel szoktam keverni, így nem lesz olyan tömény, de nem is nagyon felvizezett. Fűszernek szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, esetleg kardamom (ezt csak akkor, ha éppen van itthon) (egyébként én is teatojásba teszem, mert így nem kell azt figyelni, h kinek a bögréjébe melyik fűszer jutott:). Szeletelek bele citromot, de a narancs is nagyon finom hozzá. Ehhez jön még persze a cukor, nyilván ízlés szerint.
És ezt összeforralod, de csak addig míg bugyogni kezd.
Egyébként jó ötlet, amit előttem írtak, h először csak a vizet főzöd a fűszerekkel, mert így lehet, h jobban kioldódnak az ízek, majd kipróbálom :)
Hmm hát én isteni forralt bort tudok.. Leírom a receptet:
Vörösmarty tér, karácsonyi vásár, pénztárca kinyit, forralt bort megvesz, kész :)
Hogy szeretem a forralt bort? NAGYON!
Egyetértek a teatojásos technikával, és a fűszerekkel.
Én szoktam még bele csempészni kevés csípős száraz paprikát is, persze csak módjával.
A teafiltert is alkalmazom, összefésüli az ízeket.
Na, de kérem vizet tenni a drága jó borba... Noé apánk forog a sírjában XD).(Aki ugye -megjegyzem igen bölcsen- felvitte a bárkába többek közt a szőlővesszőt, ránk hagyva a borivás "mesterségét".)
Én is a vízben forralom fel a hozzávalókat, aztán a bort hozzátöltve mégegyszer forrásig hevítem.
(40%víz, 60%bor)
-cukor
-fahéj
-szegfűszeg
-szárított almakocka, vagy akár friss almadarabok
-vanília vagy etilvanilin(cukor)
-gyömbér (csak egy csipetnyi!)
Általában én vörösborból szoktam, de a fehérrel éppúgy jó.
Egyszer előfordult, hogy egy ajándék palack bort forraltam be, mert magában túl száraz-savas volt. Nem ízlett. Később derült ki, hogy az 9000 Ft-os bor volt. De így legalább iható lett. :) (Azóta sem bánom, csak vicces volt.)
Kicsit off, de ha már itt vagyok:
Csinálsz egy egységnyi teát, narancshéjjal, citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal (etc. ízlés szerint), hozzátöltesz két egységnyi fehérbort, forrásig hevíted, de nem hagyod forrni, ízlés szerint cukrozod és gyomorban tárolod.
Mi is csak a bort forraltuk, fűszerekkel.
Az viszont biztos, hogy erre nem "minőségi bort", csak az u.n. olcsóbb fajta "kocsisbort" használtuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!