Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A hagyományosan 40%-os szeszes...

A hagyományosan 40%-os szeszes italok alkoholtartalmát miért változtatták 37,5%-ra? Mit jelent a V/V, térfogatot?

Figyelt kérdés
2011. okt. 24. 20:40
 1/5 anonim ***** válasza:
A V/V térfogatszázalékot jelöl tudtommal.
2011. okt. 24. 20:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Azért, hogy a berúgáshoz több szeszt kelljen venni.:D
2011. okt. 24. 20:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 Phoney ***** válasza:

Térfogat/térfogat, azaz az ital térfogatából mekkora térfogatot foglal el az alkohol.


A 37,5% általában a gyengébb minőségű italokra jellemző, mert egyrészt annyival olcsóbb lesz (legalábbis a gyártónak), másrészt a rossz minőségű égetett szesz jobban kaparja a torkot, mint a minőségi. Ezt ellensúlyozzák a 2,5%-os felvizezéssel, ami nagyon is érezhető, bár nem ritka, hogy még így is jobban kapar a 40%-os minőséginél.

2011. okt. 24. 21:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:

Sikerült még két csavart azonosítani:

1./ "A pálinka minőségi követelményeit az 1576/89. rendelet I. cikk (4) bekezdésének (i) pontjában lévő fogalom meghatározás, valamint a minimális alkoholtartalomra vonatkozó 3. cikk tartalmazza, a következők szerint: alkoholtartalom: legalább 37.5 tf%" Tehát azért (is) van ez a furcsa alkoholfok, mert ez a legkevesebb ami még pálinkának minősül. A gyártók bizonyára szomorúak, hogy ennél már nem lehet tovább vizezni büntetlenül.

2./ a V/V meg azért van, mert az etilalkohol fajsúlya 0,789 g/köbcm azaz könnyebb a víznél, tehát a térfogat %-ban megadott 37,5 %-ban kevesebb az alkohol, mintha súly %-ban adták volna meg. Súly %-ban csak 32,13%-os lenne. A gyártók érdeke persze, hogy a nagyobbik értékkel kábítsák a vevőket. Már ha a 37,5-et nagynak lehet nevezni.

2011. okt. 25. 10:15
 5/5 Phoney ***** válasza:
A v/v nem a gyártó hülyesége, hanem abban adja meg a törvény, abban kell a palackra írni:) A 37,5% fok tényleg azért annyi, mert az alatt már XY szeszes italnak kellene nevezni, de nem konkrétan a pálinka miatt, hanem minden párlatnak van egy minimum EU-s szeszfoka, ami a legtöbbnek 37,5%. (A brandynek és a whiskynek pl. 36 illetve 40.)
2011. okt. 25. 10:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!