A hagyományosan 40%-os szeszes italok alkoholtartalmát miért változtatták 37,5%-ra? Mit jelent a V/V, térfogatot?
Térfogat/térfogat, azaz az ital térfogatából mekkora térfogatot foglal el az alkohol.
A 37,5% általában a gyengébb minőségű italokra jellemző, mert egyrészt annyival olcsóbb lesz (legalábbis a gyártónak), másrészt a rossz minőségű égetett szesz jobban kaparja a torkot, mint a minőségi. Ezt ellensúlyozzák a 2,5%-os felvizezéssel, ami nagyon is érezhető, bár nem ritka, hogy még így is jobban kapar a 40%-os minőséginél.
Sikerült még két csavart azonosítani:
1./ "A pálinka minőségi követelményeit az 1576/89. rendelet I. cikk (4) bekezdésének (i) pontjában lévő fogalom meghatározás, valamint a minimális alkoholtartalomra vonatkozó 3. cikk tartalmazza, a következők szerint: alkoholtartalom: legalább 37.5 tf%" Tehát azért (is) van ez a furcsa alkoholfok, mert ez a legkevesebb ami még pálinkának minősül. A gyártók bizonyára szomorúak, hogy ennél már nem lehet tovább vizezni büntetlenül.
2./ a V/V meg azért van, mert az etilalkohol fajsúlya 0,789 g/köbcm azaz könnyebb a víznél, tehát a térfogat %-ban megadott 37,5 %-ban kevesebb az alkohol, mintha súly %-ban adták volna meg. Súly %-ban csak 32,13%-os lenne. A gyártók érdeke persze, hogy a nagyobbik értékkel kábítsák a vevőket. Már ha a 37,5-et nagynak lehet nevezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!