Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Hogyan kell elkésziteni a...

Hogyan kell elkésziteni a gyrost hagyományosan?

Figyelt kérdés
2010. szept. 16. 09:36
 1/2 anonim ***** válasza:
Eredetileg különféle szelet húsokat füszerezett darált hússal egymásra tapasztottak és függöleges nyárs mellett sütötték. Mindig csak az éppen megsült külsö réteget vágták le és kenyérbe téve ették. Lakodalmakon, nagyobb népünnepélyeken volt szokás fogyasztani.
2010. szept. 16. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

Gyros



Hozzávalók 4 személyre:


- pulykacomb 80dkg


- gyros fűszer 2ek.


- citrom 1db


- olívaolaj 2ek.


- paradicsom 40dkg


- lilahagyma 40dkg


- burgonya 60dkg


Pitához:


- liszt 40dkg


- élesztő 2dkg


- cukor, só, olívaolaj


Tzatziki:


- uborka 60dkg


- joghurt 4dl


- só, fokhagyma



Elkészítés:


A görög-török ételspecialitást eredetileg szabadtéri sütésre szánták, olyan alkalmakra, amikor sok vendéget kell jóllakatni. A hagyományos gyros javarészt birkahúsból készül, de közé vegyítenek borjú- és baromfihúst is. Lényege, hogy a szeletekre vágott húst fokhagymás, borsos, kakukkfüves, bazsalikomos, olívaolajos és citromleves pácban kell érlelni két-három napig, majd soronként váltva egymásra helyezni a hússzeleteket, összepréselni és függőlegesen forgatva megsütni.


Elkészítjük a pitát: Szórjuk a lisztet egy dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, cukrot és az olívaolajat. Kis adagokban, dagasztás közben csorgassuk hozzá a langyos vizet, majd elektromos dagasztóval addig keverjük még a tészta az edény, falától elválik. Borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át még egyszer, majd késsel vágjuk nyolc egyforma részre. A cipókat kézzel formázzuk kerekre, nyújtófával nyújtsuk két milliméter vastagságú, kerek lapokká. Tegyük egy sütőpapírral leborított sütőlapra egymás mellé, kelesszük még 15 percig, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük 15-20 percig. Ha elkészül, várjunk vele még langyosra, hűl, majd rakjuk zacskókba, így a pita kenyér nem fog kiszáradni, könnyebb lesz tölteni. A felszeletelt húst szórjuk be a készen kapható gyros fűszerkeverékkel, és hagyjuk másnapig pihenni, hogy puhuljon és átvegye a fűszerek izét. Serpenyőben süssük ki hirtelen, majd ha kisült vágjuk vékony csíkokra. Ha szükséges pirítsunk rá. Az uborkákat nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, levét kicsavarjuk, összekeverjük a joghurttal és a fokhagymával, majd hűtőbe tesszük. Tálaláskor a pitát felszeleteljük, megpirítjuk a serpenyőben. Tányérra helyezzük, mellé szedjük a tzatzikit, a felszeletelt paradicsomot, lilahagymát és hasábburgonyát. A végén ráhalmozzuk a húsokat.



Tipp:


- Bármilyen húsból készíthetjük, csak ne mellből, mert nagyon száraz!(filézett csirkecomb, pulykacomb, báránycomb, sertéscomb)


- A tzatzikit ha tehetjük, készítsük eredeti görög joghurtból, mert teljesen más, mint a magyar, sokkal sűrűbb! De ha egy szűrőbe beleöntjük a joghurtot és hagyjuk lecsöpögni, és úgy keverjük össze az uborkával, akkor nem fog elfolyni tálaláskor.


- A pitát nyújtatjuk vékonyabbra is, hogy ropogósabb legyen, vagy készíthetjük vastagabban, hogy tölteni tudjunk bele.

2010. okt. 29. 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!