Hogyan kell elkésziteni a gyrost hagyományosan?
Gyros
Hozzávalók 4 személyre:
- pulykacomb 80dkg
- gyros fűszer 2ek.
- citrom 1db
- olívaolaj 2ek.
- paradicsom 40dkg
- lilahagyma 40dkg
- burgonya 60dkg
Pitához:
- liszt 40dkg
- élesztő 2dkg
- cukor, só, olívaolaj
Tzatziki:
- uborka 60dkg
- joghurt 4dl
- só, fokhagyma
Elkészítés:
A görög-török ételspecialitást eredetileg szabadtéri sütésre szánták, olyan alkalmakra, amikor sok vendéget kell jóllakatni. A hagyományos gyros javarészt birkahúsból készül, de közé vegyítenek borjú- és baromfihúst is. Lényege, hogy a szeletekre vágott húst fokhagymás, borsos, kakukkfüves, bazsalikomos, olívaolajos és citromleves pácban kell érlelni két-három napig, majd soronként váltva egymásra helyezni a hússzeleteket, összepréselni és függőlegesen forgatva megsütni.
Elkészítjük a pitát: Szórjuk a lisztet egy dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, cukrot és az olívaolajat. Kis adagokban, dagasztás közben csorgassuk hozzá a langyos vizet, majd elektromos dagasztóval addig keverjük még a tészta az edény, falától elválik. Borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át még egyszer, majd késsel vágjuk nyolc egyforma részre. A cipókat kézzel formázzuk kerekre, nyújtófával nyújtsuk két milliméter vastagságú, kerek lapokká. Tegyük egy sütőpapírral leborított sütőlapra egymás mellé, kelesszük még 15 percig, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük 15-20 percig. Ha elkészül, várjunk vele még langyosra, hűl, majd rakjuk zacskókba, így a pita kenyér nem fog kiszáradni, könnyebb lesz tölteni. A felszeletelt húst szórjuk be a készen kapható gyros fűszerkeverékkel, és hagyjuk másnapig pihenni, hogy puhuljon és átvegye a fűszerek izét. Serpenyőben süssük ki hirtelen, majd ha kisült vágjuk vékony csíkokra. Ha szükséges pirítsunk rá. Az uborkákat nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, levét kicsavarjuk, összekeverjük a joghurttal és a fokhagymával, majd hűtőbe tesszük. Tálaláskor a pitát felszeleteljük, megpirítjuk a serpenyőben. Tányérra helyezzük, mellé szedjük a tzatzikit, a felszeletelt paradicsomot, lilahagymát és hasábburgonyát. A végén ráhalmozzuk a húsokat.
Tipp:
- Bármilyen húsból készíthetjük, csak ne mellből, mert nagyon száraz!(filézett csirkecomb, pulykacomb, báránycomb, sertéscomb)
- A tzatzikit ha tehetjük, készítsük eredeti görög joghurtból, mert teljesen más, mint a magyar, sokkal sűrűbb! De ha egy szűrőbe beleöntjük a joghurtot és hagyjuk lecsöpögni, és úgy keverjük össze az uborkával, akkor nem fog elfolyni tálaláskor.
- A pitát nyújtatjuk vékonyabbra is, hogy ropogósabb legyen, vagy készíthetjük vastagabban, hogy tölteni tudjunk bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!