Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért fagy meg a tömény...

Miért fagy meg a tömény alkohol a mélyhűtőben?

Figyelt kérdés

Elvétve, de az évek során többször tapasztaltam, hogy egyes tömény alkoholos üvegekben nagyrészt vagy teljesen megfagyott a folyadék a mélyhűtőben, ha mondjuk hetekre-hónapokra ott felejtették a szüleim. Én úgy tudtam, hogy ilyen alkoholtartalom esetén jóval alacsonyabb hőmérséklet szükséges ehhez, mint a kb -10-12 Celsius fokos mélyhűtőnk. De akkor mégis miért történik ez?


Konkrétan előfordult Jagermeister-rel, Jack Daniel's whiskey-vel és Gusto pálinkával is, utóbbi bontatlan volt.

Kiolvadás után elfogyasztva teljesen átlagos alkoholos erősséget lehetett érezni, tehát nem voltak gyengék.


2011. okt. 24. 13:50
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
39%
A helyes válasz - Az alkohol (etanol vagy más néven etilalkohol) fagyáspontja -112 fok celsius. A vízé nulla fok celsius. Annak függvényében marad cseppfolyós állapotú az alkoholos oldat fagyasztóban, hogy mennyi etilalkoholt tartalmaz. Ha neked -18 fokon (mert a modern hűtők átlag ennyit tudnak) megfagy, akkor az VIZES barátom, és pont, nincs is miről vitázni. Konkrétan vizezve van, a hozzáadott aromák miatt gondolod "erős"nek. Az igazi JÄGER nem fagy meg a fagyasztóban. Ha neked igen, akkor legközelebb ne a piacon, a kínaitól vegyél. (Nagyjából mínusz 40 fokon válik félig szilárddá a valódi JÄGER. Nagyjából -45 fokon szilárd. A Finlandia is. Jack Daniel's-t nem iszom.)
2012. dec. 23. 09:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 Phoney ***** válasza:
100%

Az alkohol természetesen nem annyi fokosan fagy meg, ahány százalékos. A 30% v/v alkohol fagypontja -15 °C, a 40%-osé -18 °C, vagyis ez alatt indul meg a fagyás. A Jäger tehát kb. -16,5 alatt, a J.Daniels No.7. pedig -18 alatt képes idővel megfagyni, bár a whiskyben minimális a szárazanyag (amennyi a hordóból származik), ezért nehezebben indul a jegesedés.


Találtam régen egy táblázatot a különböző alkoholok vizes keverékeiről online, csak sajnos már nem érhető el.

2012. dec. 23. 09:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 Keletföld ***** válasza:
100%

Kicsit olvasgatni kellene a vegytiszta anyagok és a mindenféle folyadék-keverékek, elegyek,

avagy a szilárd anyagos oldatok fizikai kémiájáról.

Az ide vágó téma: A moláris forráspont emelkedés és a fagyáspont csökkenés - kérdésköre. / [link]

A víz általában 0 fokon fagy meg, az alkohol pedig (jelen esetben az etilalkohol 100%-os) - 112 fokon. A két folyadék különböző keverékei szinte lineáris görbén ábrázolhatóak egy diagrammban a koncentráció (%) és dermedési pont (Celsius fok) függvényében.

2013. máj. 19. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 anonim válasza:
az a helyzet, hogy mindannyian tévedtek, mert a kérdező piája nem fagyott meg TELJESEN , csak olybá tünettett, mivel a kiöntő része fele, és körbe az üveg falánál elkezdett, és nem látszott, hogy belül bizony zselészerűen hömpölygött a nedű.
2014. jan. 30. 08:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 Keletföld ***** válasza:
100%

Ha már kissé "zselé-szerű" az a nedű, akkor az fagyásában éppen határeset.

De mivel a moláris fagyáspont-csökkenés általában nagyon sok mindentől függ - pl. az anyag tisztasága, vagy éppenséggel a szennyezettsége - bizony "elmozdíthatja" fagyáspontját az ideális esettől. Az a bizonyos Jägermeister, Unicum, vagy az itt felemlegetett Jack Daniel's whisky minden bizonnyal mind íz- és szinanyagokkal "szennyezett". Tehát az ideálistól már magasabb hőfokon "bezselésedhet", jégkásásodhat. Általában akkor se az alkoholtartalma okozza mindezt, hanem inkább a víztartalma.

Nekem egyszer télen eléggé határeset lehetett a kocsimban a fagyálló, s kissé túl hidegre sikeredett az éjszaka. Az autó hűtőjében reggel egy jégkása-jellegű valamit láttam.

Tudni illik, hogy egy 40%-os pálinkában 59% a víz, a fennmaradó 1 % (de inkább kevesebb) az ízanyagok, szinezékek, aromák, illó olajok, vagy az ízét adó gyümölcsészterek, stb.

Tudni kell még azt - a mai fagyasztószekrények és hűtőládák max. -22 _ -24 C, míg az általános használatú háztartási hűtőszekrények fagyasztórekeszei legfeljebb -18 fokra képesek hűteni.

2015. máj. 19. 06:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 anonim válasza:
100%

Ez mind nagyon érdekes, de az itt hozzászólók, kivétel nélkül egy igen csak statikus állapotot írnak le, egy zárt rendszerben levő alkohol víz elegyről.

De vajon mi történik akkor, ha ez a folyadékelegy -50, -60 C° - ban egy szabad felületen folyik lefelé? Akkor is így bekásásodik az egész, és jégzárványban marad az alkohol, vagy különválnak az összetevők?

Valamikor olvastam valahol, hogy valakik úgy itták meg a kölnit, hogy a -50, -60 C° - ban egy boton végigcsurgatták, és amíg az leért a lent levő edénybe, addig a bot felszínére kifagyott a víz és az illóolajok, az edénybe pedig már csak a tiszta szesz érkezett. Tehát egyfajta hideg desztillációt végeztek.

2015. dec. 18. 12:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 huzoro válasza:
Én is jártam már így. A hűtő nem kapcsolt ki. KB. -40 - 42 fokra hűtött.
2023. jún. 26. 09:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 anonim ***** válasza:
A '80-as években volt belőle hatalmas botrány, hogy Burgenlandban a magas cukorárak miatt egyes gazdák fagyállót tettek a borba a cukor helyett.
2023. okt. 29. 02:36
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!