Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A bor színe ha megváltozik...

A bor színe ha megváltozik akkor megromlott?

Figyelt kérdés

Egy kb.10 éves bor, ha sötétben volt tárolva és egyszercsak megváltozott, sötétebb lett a színe akkor megromlott? Azt már nem lehet meginni?

Az "öreg" borokat, pezsgőket meg lehet inni? Ihatóak? vagy már nem jó ízűek?

2011. máj. 14. 16:48
 1/7 anonim ***** válasza:
0%
...
2011. máj. 14. 17:15
 2/7 anonim ***** válasza:
27%
Minél régebbi egy bor, annál értékesebb, úgyhogy nehogy kidobd. Az alkohol nem romlik meg. Esetleg felforr, és nagyon zavaros lesz. Na akkor már nem jó meginni.
2011. máj. 14. 17:35
 3/7 anonim ***** válasza:
Szagold meg. Ha kellemetlen, akkor kuka, ha nem, akkor egészségedre.
2011. máj. 14. 17:43
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszi!

Nem akarom kidobni, meg akarom inni! Csak pont azért nem tudom, hogy megigyuk, megihatjuk-e, jó-e még mivel megváltozott a színe, vagy mostmár inkább csak tartogassuk, mert ihatatlan?

2011. máj. 14. 17:44
 5/7 TheFPSVik válasza:
perszee...UV zöld lesz
2011. máj. 14. 21:46
 6/7 doboszoli ***** válasza:
100%

Tegnap 17:35

Kedvesem, rettenetes baromságot sikerült összehoznod.

Az alkohol, mondjuk 40 fok felett, valóban stabil.

A bor jó esetben 12-13 alkoholfokos, és nagyon is romlandó.

"Halála" a nem megfelelő(15°C feletti) tárolás, vagy a levegővel való érintkezés.

Ilyen körülmények között, a cukorból erjedt alkohol, ecetsavvá alakul, a bor megromlik.

A kérdező által leírt jelenség az ún. barnatörés, ami súlyos borhiba. Általában illósodással, (ecetesedéssel) párosul.

Az idő függvénye, hogy még "hősiesen megiható, vagy kidobós.

Mo. amúgy az ötmillió borszakértő országa....

2011. máj. 15. 15:50
 7/7 anonim ***** válasza:

1. Nem vagyok a kedvesed.

2. Nem írta, hogy meleg helyen tárolta, éppen ellenkezőleg. Azt írta, hogy sötét helyen volt tartva, ebből kifolyólag gondoltam, hogy több mint valószínű egy pincében.

3. Aláírom, hogy nem vagyok az ötmillió borszakértő egyike, de az alapján amit leírt, még nem romlott meg a bora. Egy pláne tíz éves bornak még jó, hogy sötétebb színe van, mint egy friss szüretnek.

A 17:35-ös.

2011. máj. 16. 00:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!