Miért 4 cl-ert mérnek ki a pultosok a kocsmákban, szórakozóhelyeken, és miért nem 5cl-ert alkoholból?
Már többször kifejtettem a véleményemet az üveggyárak eme fösvény fogyatékosságáról...
Komolyan, valószínűleg anyagi oka van. Ha megfigyeled, mindig a drága helyen, vagy olcsó helyen viszonylag drága piánál(Unicum, Whiskey stb)alkalmazzák ezt a "trükköt".
Nem látszik olyan durvának az ár.
Bár lehet, hogy csak divat. Mindenesetre rossz szokásnak tartom.
Nem tudom nekem mondtad-e vagy sem, de nem akadtam ki rajta, csak nem logikus két dolog miatt.
1. A feles többé már nem feles, max azt mondhatod kérek egy 4 centest.
2. Egy üveg tömény 0.5 liter az 10 feles és kiürül az üveg de 4centel számolva 12 db 4 centes és a 13-adik 4 centeshez már 2 üveg szükséges. A 0.7 literes üvegeknél sem jön ki a maradék nélküli osztás 0.4 centnél. Én a 4 centes mérésnek akkor látnám értelmét ha 0.4 literes vagy 0.8 literes üvegekben árulnák az égetett szeszt a boltokban, kocsmákban.
Igazad van, mérnek 2 cl-t is. És úgy kiürülhet az üveg maradék nélkül. Én szeretem a logikus és egyszerű dolgokat. Számomra eléggé idegen a 4 centes mérési forma, mert továbbra sem logikus számomra.
1. Mert egy hagyománnyal kevesebb, akárhova megyek csak 2 és 4cl-es mérőeszközű helyeket látok. Így gyakorlatilag megszűnt a feles kategória.
2. Korábban írták, hogy Nyugatról jött a 4 és 2cl es kategória. Próbáltam átváltani angol, vagy amerikai mértékegységre, de nem felel meg semminek maradéktalanul. Így gondolom valaki a hasára ütött és azt mondta 4cl-es mérőeszközökkel kell mérni az égetett szeszt. De miért pont 4cl? Miért nem 5 vagy 3 vagy 8 cl?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!