Gilbertkórral hosszabb vagy rövidebb ideig tart az ittas ság? Vagy erősebb vagy gyengébb lesz a hatása? Minden ilyen infót szivesen olvasok, úgyhogy lécci aki tud valmit erről az küldjönk.
Heló!
Nem tudom mire alapozod azt, hogy ennek a kórnak van köze az italozáshoz, de azért válaszolok rá, mer van egy barátom, aki nagyon sokat bír inni és sokáig is. Ő gilbert kórós, de eddig még nem gondolkodtunk ezen, hogy miért bírja ennyire a szeszt....lehet, hogy a kór az oka, az viszont tény, hogy nem nagyon ismerek olyat aki nála többet tud inni. Na ne tévesszen meg, gyakorol is rendesen :))
Gondolom sokat nem segítettem, de azért szép napot :)
Szia!
Nekem Gilbert-kórom van és semmi köze az ittasság hosszához. A Gilbert-kór abból áll, hogy a máj nem bontja le olyan gyorsan/tökéletesen egyes "elhsználódott" véralkotókat, így valamivel magasabb a vérben a bilirubin-szint. Ez főleg akkor káros, ha pl diétázik az ember és nem visz be a szervezetbe megfelelő mennyiségű kalóriát, mert akkor ez felerősődik és súlyos esetben májelégtelenséghez, besárguláshoz vezethet. Az alkohol lebontásáért egy másik enzim felelős, tehát attól, hogy a bilirubint nem tudja lebontani, az alkoholt akár extrém gyorsan is bonthatja (ezért leegyszerűsítve két enzim felelős, az első az alkoholt bontja aldehiddé, ha ez lassú akkor sokáig vagy ittas; a 2. pedig az aldehidet bontja, ha ez lassú akkor sokáig vagy másnapos).
Természetesen mivel ez mégiscsak májelégtelenség nem ajánlott túlzásba vinni az italozást, de nekem még semmi problémám nem volt belőle. :) Mellesleg én is jól bírom az alkoholt, de ez csak véletlen egybeesés
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!