Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A borral való berúgás érzésre...

A borral való berúgás érzésre miért különbözik más alkoholos italoktól?

Figyelt kérdés

Számomra ez nagyon fura, több éve lettem rá figyelmes de nem tudom hogy miért.

Ha 1 óra alatt megiszok egy üveg 12%-os bort, azután csak megdobja a magabiztosságomat és másokkal szokatlanul barátságosabb vagyok.

De ha egy kis üveges 2dl-es 37,5%-os Royal vodkát iszok meg narancslébe keverve szintén 1 óra alatt azután agresszívabb, sértődékenyebb leszek másokkal szembe és annyira arrogáns leszek tőle hogy szinte ilyenkor bárkit képes vagyok elküldeni egy melegebb éghajlatra.

Ez mitől lehet? A számításaim szerint egy üveg bor és egy kis üveges vodka ugyan annyi alkoholt tartalmaz, de mégis máshogyan részegedek le tőlük.

jan. 12. 22:07
 1/7 anonim ***** válasza:
51%
A vodkától én is agresszív leszek :D
jan. 12. 23:04
 2/7 anonim válasza:
77%
A bor szerintem megnyugtat, ellazít valamiért, mondják is, hogy napi 1 pohár bor egészséges.
jan. 13. 00:51
 3/7 anonim ***** válasza:
Az alkohol nem válogat.
jan. 13. 12:13
 4/7 Phoney ***** válasza:
100%

Hát, nem az összetétele miatt. Ha úgy innád meg, hogy egyáltalán nem tudod-érzed, mit iszol, akkor azonos alkohol- és cukortartalom mellett nem volna különbség.

Mivel az alkohol hatásainak a finomabb különbségei nem idegi szinten dőlnek el, hanem az emberi pszichében, így nagyon sokat számít, hogy milyen ízű, milyen hatással van rád az íze, mit gondolsz az adott italról, stb.

Egyesek akár az összes létező közhelyes sztereotípiát képesek beleérezni a különböző italok hatásaiba. Ettől szerelmes vagyok, attól táncolok, amattól filozofálok, megint másiktól hülye vagyok, stb. amit a kulturális közege akár még gyerekként beégetett neki X italokról.

jan. 13. 14:03
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem írtad mekkora az üveg, de mostanában sokszor fél liter egy üveg. Azzal számolva a vodka 25%-kal több alkohol, lehet hogy pont ez a kicsinek tűnő különnbség számít.
jan. 13. 16:46
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a bor az inkább ilyen nyugtató, kellemesen bódult lesz tőle az ember.
jan. 13. 21:04
 7/7 anonim ***** válasza:
54%
Nem írtad milyen bor mert nem mindegy. A fehér borok például nálam ugyanúgy feszültséget és rossz érzelmileg tompult közérzetet adnak mint a tömény vodkanarancs viszont ha száraz vörösbort iszok akkor kipirulok és megdobja a hangulatom, szuper pozitívan érzem magam. Sokat gondolkoztam mitől lehet és arra jutottam hogy a vörösborban lévő serkentő, értágító hatóanyagok kitágitják az ereket agyban, javul a keringés és ezért arányosan pozitívan tart a benne lévő alkohol negatív fékező hatása ellenére.
jan. 19. 03:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!