Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Kationcserélő gyantás szűrő...

Kationcserélő gyantás szűrő használatával finomabb lesz a pálinka? Van egy kis utóize, ami nem tetszik javítana a minőségén?

Figyelt kérdés

#pálinka #Kation szűrő
okt. 28. 09:50
 1/2 anonim ***** válasza:
72%
A kationcserélő gyanta szűrők használata főként vízlágyításra és a vízben lévő oldott ásványi anyagok, például kalcium és magnézium eltávolítására szolgál. Ezért a pálinka ízvilágára nem feltétlenül lenne jelentős hatással, és valószínűleg nem javítana az utóízén sem.A kationcserélő gyanta helyett tehát az aktív szenes szűrés lehet jobb választás az utóíz javításához, illetve az érlelés vagy a lepárlási folyamat finomhangolása is segíthet a kívánt íz elérésében.
okt. 29. 17:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 Phoney ***** válasza:
80%

Kationcserélő gyantát szoktak használni pálinkához, de nem ízhibák javítására. Ha az első főzésnél kicsit rezes, esetleg a hígítóvíz túl ásványaos, arra jó, illetve szokás vele a pihentetést is kiváltani, de ettől nem lesz jobb a pihentetett pálinkánál.


Az aktív széntől jellegtelenebb lesz, a hibával kb. együtt minden más ízt is elvesz, és hát jellemzően a rossz utóíz az, ami ilyenkor utoljára kimegy, vagy egyáltalán nem is megy ki, miközben az összes finom íz viszont eltűnik. A rossz utóíz jellemzően utópárlati probléma, amit ideálisan újrafinomítással lehet kijavízani, csak egy második finomításnál már vigyázni kell, hogy ne vegyél el túl sokat (és ne abban az irányban – EU vagy UP –, ahol amúgy se volt baj), mert akkor megint csak jellegtelen lesz.

okt. 30. 16:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!