Mennyi egy átlagos burgonya vodka alkohol kihozatala?
Gabonánál 1 kg-ból 1L 40%-os szesz körül van az elméleti határ, amit vodkagyártáskor (ti. szeszfinomítóban) elég jól meg is lehet közelíteni. A krumpli keményítőtartalma ennek a harmada-negyede, tehát egy mázsa krumpliból legjobb esetben is max. 15L 96%-os jöhet ki.
Házilag persze jóval kevesebb még akkor is, ha szakszerűen cefrézed, meg nem is sok értelme van pálinkafőzőn krumplival kínlódni, mert nehéz is, szar is. Nem véletlen, hogy krumpliból kizárólag finomszeszt (vodkát) gyártanak, és ma már azt se sokat; lengyeleknél meg oroszoknál van némi divatja, de a lengyel és orosz vodkák nagy része is gabona.
Az alkohol a növény cukortartalmwból képződik bakteriumok oozta erjedés révén...
A baktérium ami megeszi a cukrot magas alkoholtartalmú cefrében mehal. Tehát hiába lenne még cukor amit ehetne nem teszi mert belehal az alkoholos közegbe. Sima nyitott cefréz3s esetén ez kb a cefre 8-10# alkoholtartalmánál következik be. Utána ezt a cefrét lepárolják és igy keletkezik a tömény ital. Vagyis 1 liter 40% alkoholtartalmú italhiz kb 8-10 kiló zöldség gyümölcs vagy gabona kell
tegnap 21:51
De nem a száraz krumplit meg gabonát erjesztik meg magában, az megvan? ;) Igen, a gabonából is 8-10%-os cefrét készítenek (bár lehetne erősebbet), de 1 kg gabonából nem 1 liter cefre lesz...
Ha egy cefrében túl sok a cukor, akkor azt vizezik, hogy ki tudjon erjedni, több ezer éve így készül a sör, a mézbor, stb. is.
Be is b***na, ha 8-10 kiló gabonát pocsékolnának el egy liter 40 fokos szeszbez...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!