Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mennyi egy átlagos burgonya...

Mennyi egy átlagos burgonya vodka alkohol kihozatala?

Figyelt kérdés
Pontosabban 100kg burgonyából hány liter 96%-os alkoholt lehet főzni a gyakorlatban?

okt. 22. 16:04
 1/7 anonim ***** válasza:
69%
A burgonya és a vodka két külön dolog. Ha burgonyából akarsz vodkát csinálni, akkor az egybeírandó, így: burgonyavodka.
okt. 23. 00:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Keresgéltem angolul, találtam olyat, hogy 60% kihozatal simán benne lesz, de az krumplihéjról szólt. Aztán persze ott a gyakorlat, ahol van egy valamilyen keményítőtartalmú burgonya, van-e egy cefreminőség és erjesztésvezetés (erjesztő típusa, tisztasága, alapanyag tisztasága, rendes pépesítése, keményítőbontó enzim rendes végigfutása megfelelő hőmérsékleten megfelelően keverve, élesztőtáp, semleges ízvilágú fajélesztő a hőmérsékletoptimumán tartva stabilan, mellékízeket utólag megszűntető adalékolás, na meg az élesztő kénye kedve szerinti attenuáció edényformától, konkrét cefreösszetételtől, minimális hőingadozástól függően, meg amiket még elfelejtek írni szerintem). És persze jókor lepárolni, helyesen, megfelelő berendezésen, ez is olyan, hogy nem mindenkinek sikerül, pedig ez már tényleg betanított munka (mondjuk a tisztességes cefre és erjesztésvezetése is, csak több lépés). Túl sok minden hat ki a kihozatalra, és akkor még a mellékízekről nem is kezdem taglalni a változókat.
okt. 23. 16:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
0%

Homo!

Krumpli:::

Was?

Sto?

Why?

Zasto?

okt. 23. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 Phoney ***** válasza:

Gabonánál 1 kg-ból 1L 40%-os szesz körül van az elméleti határ, amit vodkagyártáskor (ti. szeszfinomítóban) elég jól meg is lehet közelíteni. A krumpli keményítőtartalma ennek a harmada-negyede, tehát egy mázsa krumpliból legjobb esetben is max. 15L 96%-os jöhet ki.


Házilag persze jóval kevesebb még akkor is, ha szakszerűen cefrézed, meg nem is sok értelme van pálinkafőzőn krumplival kínlódni, mert nehéz is, szar is. Nem véletlen, hogy krumpliból kizárólag finomszeszt (vodkát) gyártanak, és ma már azt se sokat; lengyeleknél meg oroszoknál van némi divatja, de a lengyel és orosz vodkák nagy része is gabona.

okt. 24. 08:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 Mad Max2 ***** válasza:

Az alkohol a növény cukortartalmwból képződik bakteriumok oozta erjedés révén...


A baktérium ami megeszi a cukrot magas alkoholtartalmú cefrében mehal. Tehát hiába lenne még cukor amit ehetne nem teszi mert belehal az alkoholos közegbe. Sima nyitott cefréz3s esetén ez kb a cefre 8-10# alkoholtartalmánál következik be. Utána ezt a cefrét lepárolják és igy keletkezik a tömény ital. Vagyis 1 liter 40% alkoholtartalmú italhiz kb 8-10 kiló zöldség gyümölcs vagy gabona kell

okt. 31. 21:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 Phoney ***** válasza:

tegnap 21:51

De nem a száraz krumplit meg gabonát erjesztik meg magában, az megvan? ;) Igen, a gabonából is 8-10%-os cefrét készítenek (bár lehetne erősebbet), de 1 kg gabonából nem 1 liter cefre lesz...


Ha egy cefrében túl sok a cukor, akkor azt vizezik, hogy ki tudjon erjedni, több ezer éve így készül a sör, a mézbor, stb. is.


Be is b***na, ha 8-10 kiló gabonát pocsékolnának el egy liter 40 fokos szeszbez...

nov. 1. 11:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
#5 Az élesztő még mindig gomba.
nov. 1. 22:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!