Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Pálinka főzés lényege ugye...

Pálinka főzés lényege ugye az, hogy a bizonyos vegyületek más-más hőmérsekleten párolognak el, így ugye meg lehet szabadulni a káros metil-alkoholtol, de....?

Figyelt kérdés

A metil alkohol forraspontja 64.7 fok

Alkohol forráspontja 78.37

Attól, hogy a metil forráspontja 64.7, attól függetlenül már 50 fokon is párolog belőle.


Fő kérdésem az lenne, hogy létezik-e valami "pálinkafőzés grafikon", hogy ahhoz hogy a legtöbb pálinkát főzzük ki a legkevesebb káros összetevővel, hány celsius fokokon kell tartani a főzést és mennyi ideig?


Mert pl. hiába forralom fel 64 fok-ra 5 percig, ha közben a hasznos pálinkból is párolog egy csomó. Lehet idális lenne 50 fokon főzni 30 percig, és akkor rengeteg metil elpárolog, míg hasznos alkohol semennyi.


Tehát ilyen grafikont keresek, amin láthatom, hogy mennyi pálinkám és mennyi káros metil marad ha X hőfokon Y ideig forralok Z liternyi cefrét.


jún. 10. 13:50
1 2
 11/15 Phoney ***** válasza:
66%

Egyáltalán nem.


Szeszfőzéskor először (cefrefőzés) az illékonyt a nem illékonytól lehet elválasztani, finomonításkor (2. lepárlás) pedig illékonyság szerint lehet frakcionálni az összetevőket. (Ez egymenetes pálinkafőzőben is két külön lépés, csak időben párhuzamosan történik.) 200 °C fölötti forráspontú összetefők is vannak, amik rögtön az előpárlatban jönnek, mert annyira illékonyak.


Ez egy fotelben kitalált, teljesen dilettáns elképzelés, hogy forráspont szerint sorban lejönnek az összetevők. "Párolgással" pedig karácsonyig főzhetnéd a pálinkádat, sose lesz kész...


Az etanol és a metanol illékonysága pedig szeszfőzéskor azonos, azaz pálinkafőzéskor a metanolt nem lehet érdemben elválasztani, ez is egy százéves hülyeség, hogy ha rosszul főzöd, vagy rossz frakcióból iszol, akkor megvakulsz. A deflegmációval trükközve lehet egy kicsit (!) variálni a metanol arányán, de egyszerű lepárlással akkor sem lehet nagyságrendileg csökkenteni. Metanolmentesíteni csak többoszlopos szeszfinomítókban lehet, ahol egy külön oszlop van direkt csak erre beállítva.


Pálinkafőzéskor egyszerűen nem tudsz olyan sok metanolt koncentrálni egyik frakcióban sem, hogy ha abból iszol, akkor meghalj, megvakulj, stb. Akut metanolmérgezést nem házi, hanem ipariszeszből pancsolt italoktól kapnak az emberek, csak hát az újságírásban mindig is szokás volt minden zugszeszt "házi" szeszként emlegetni.


Egy pálinkának akkor lesz valamennyire ártalmas metanoltartalma (azaz ami hosszabb távon megárthatna, ha mindig pont olyan pálinkát iszol, és persze jó sokat), ha bizonyos szerencsétlen feltételek összejönnek (erjesztés magas hőmérsékleten, túl magas pH-n, illetve spontán erjedéssel), és még akkor is csak bizonyos gyümölcsöknél, mert a többiben túl kevés a pektin, akármilyen rosszul is cefrézed.


Egyébként egyszer készült egy átfogó toxikológiai tanulmány az EU házi italairól, sok-sok mintát begyűjtve különböző országokból, és az lett az eredmény, hogy az alkoholon kívül általánosságban semmilyen méreganyagból nincs bennük annyi, amiért aggódni kéne. Ha szakszerűen csinálod, akkor teljesen felesleges az összetételén aggódni.


Az italok metanoltartalmáról bővebben:

[link]

jún. 14. 17:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 A kérdező kommentje:
Koszi, megnyugodtam!
jún. 14. 21:09
 13/15 A kérdező kommentje:
Meg az lenne a kerdesem a cefre meddig tarolhato? Honnan tudni mikor lett kesz a cefre?
jún. 15. 14:43
 14/15 Phoney ***** válasza:
100%

Amíg a CO2 réteg megvan fölötte, mert utána rögtön romlik. Ha nem használsz refraktométert, akkor onnan tudni, hogy sem ránézésre, sem hang alapján nem erjed többé, illetve száraz, cukormentes íze van.

Egyébként ez nem kimondottan tudományos kérdés, hanem a szeszfőző szakmába tartozik, úgyhogy a Bor, sör, röviditalok kategóriában szoktak ilyenekre érdemben válaszolni, vagy inkább ezen a fórumon: [link]

jún. 15. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/15 anonim ***** válasza:

'jún. 11. 23:34


Ez a halgörbe egy tök jó ábra, csak nehéz belőle hasznos gyakorlati információt kisajtolni belőle.


Egyérszt akkor igaz csak ha egyensúlyban van a rendszer de ha egyensúlyban lenne végtelenül lassú lenne.


Másrészt ahogy desztillálsz időben folyamatosan váltzni fog az üstben az összetétel.

júl. 11. 20:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!