Most hogy hívjuk a külföldi "pálinkát"? (bőv. Lent)
Eddig a gyümölcs- és törkölypárlatokat pálinkának hívtuk, de most, hogy már csak a magyar pálinka lehet pálinka, mi lett a "brandy" megfelelője magyarul?
A "szeszes ital" nem jó (tág fogalom), az "alkoholpárlat" kicsit ködös (nincs benne, hogy ital), esetleg az "égetett szesz" marad, de az sem elterjedt.
Hívjuk égetett szeszes italnak azt a bizonyos alkoholpárlatot.
De én inkább maradok a pálinkánál! :)
"...a magyar Külügyminisztérium képviselője felütötte a román nyelv értelmező kéziszótárát, ahol palincă címszó alatt a következő magyarázat volt olvasható: „A palincă magyar eredetű, gyümölcsből erjesztéssel és lepárlással készülő szeszesital.” Az Európai Uniós testület ezzel a kérdést eldöntöttnek tekintette, hiszen ha maguk a románok is „magyar eredetűnek” nevezik az italt, akkor az tényleg csak magyar lehet. "
"a pálinkafőzésnek a történelmi Magyarország minden területén, így például a jelenleg Romániához tartozó Székelyföldön nagy hagyománya van. A székelyek által főzött szilvapálinka híres magas szesztartalmáról. Igazi székely különlegesség a köményes szilvapálinka, amelyet úgy készítenek, hogy a tiszta szilvapálinkához pörkölt, majd kevés vízzel feltöltött kristálycukor és kömény leszűrt oldatát adják hozzá. E recept népi zsenialitása abban rejlik, hogy az alkohol májat károsító hatását a kömény, mint a máj méregtelenítését segítő gyógynövény valamelyest ellensúlyozza."
A brandy (külföldön) "pálinkát" jelent. Igaz, hogy magában általában szőlőpárlatra használják )míg a pálinkát gyümölcspárlatra), de a "fruit brandy" az gyümölcspárlat, a "pomace brandy" pedig törkölypárlat. Tehát ugyanabban az értelemben használják, és nemzetközileg a brandy-k közé sorolják a magyar pálinkát is. (Igen, mi magyarok legtöbbször a karamellel pancsolt olcsó borpárlatot hívjuk brandynek, de most nem ez a lényeg:D)
19:00 : igen, NAGYON SOK ORSZÁGBAN készül a pálinkával kb azonos ital.
A pálinka (románul Pălincă) az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok egy hagyományos, magyar fajtája. Az Európai Uniós jogszabályoknak (Council Regulation (EEC) No 1576/89) megfelelően a "pálinka" szót csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A Romániában főzött pálinkák Pălincă néven hozhatók forgalomba.
Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszi, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készülhet.
A 2002. július 1-jén életbe lépett Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-3-1576/89-es számú előírása [1] rendelkezik a pálinkáról. Ez alapján csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, melyek
1.Magyarországon termett gyümölcs és szőlő törkölyéből készül
2.100%-os gyümölcstartalmúak, azaz finomszeszt és aromát nem tartalmaznak
3.minimum 37,5%-os alkoholfokkal rendelkeznek
A brandy vagy borpárlat (az angol brandywine-ból, mely az eredeti holland brandewijn kifejezésben „égetett bort” jelent) a szőlő erjesztésével készült bor lepárlásával létrejött égetett szesz. Alkoholtartalma általában 35%–60%, és általában étkezés után fogyasztják. Egyes brandy-ket fahordóban érlelnek, vagy hozzáadott karamellel utánozzák ugyanezt.
Egyéb erjesztett gyümölcsből, valamint törkölyből is készülhet, ilyenkor általában gyümölcs-, illetve törkölypárlatnak nevezzük.
A Magyarországon készült minőségi brandy-k általában a pálinkák közé tartoznak.
Az Európai Unió törvényei csak a teljesen adalékmentes (kivéve: karamell), érlelt borpárlatok esetén engedélyezi a brandy név használatát, mellyel a többi hasonló italt kizárja a brandy-k sorából. Ezeket bor-, törköly-, gyümölcstörköly-, mazsola-, gyümölcs-, almabor-, körtebor-, méz-, és seprőpárlatként határozza meg.
A német Weinbrand elnevezés az angol brandy megfelelője, de a német nyelvű országokon kívül csak a német, illetve osztrák brandy-ket nevezik így. Lengyelországban gyakori elnevezése a winiak. Magyarországon gyakran „konyaknak” nevezik, a híres Cognac brandy-k után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!