Üveges vagy dobozos sört iszol inkább?
Ugyanannál a sörnél ízben van különbség a dobozos és az üveges között?
A dobozízt sokan csak beképzelik?
Majdnem mindegy, csak hideg legyen.
Változik a világ, valamikor dobozos sört nem is lehetett kapni, csak üveges volt.
Aztán lett dobozos is, de valamiért túlárazták, hát inkább vettük az üvegest.
Azzal rendszeresen volt probléma, hogy ki vigye vissza az üvegeket, meg a boltokban is húzták a szájukat, ha valaki sörösüvegeket akart visszaváltani, és gyorsan meg is jelentek a nem visszaváltható üvegek is.
Közben a dobozos sörök ára is beállt az üvegesek szintjére, így ma már többnyire azt veszik, és azt veszem én is.
Ne feledkezzünk meg a műanyag flakonos sörökről sem, bár abból én még egyet sem vásároltam, de a 2 literes kőbányainak is megvan a vevőköre.
Több, mint 30 éves történet, azóta a technológia is változott, ma már nem érvényes.
Akkoriban a borsodi sörök többsége barna üvegben volt, lényegesen kevesebb volt a zöld üveges.
Voltak, akik nem szerették a zöld üvegest, a fradisták meg sokszor azért itták, mert az is zöld.
A lényeg, hogy egyszer a kicsmában vetődött fel, hogy van-e jelentősége az üveg színének, és egyszerűen le lehetett tesztelni, volt egy fazon, aki csak annyit mondott, bontsatok ki egy barna, és egy zöld üveget, és szagoljatok bele.
Ízre minimális a különbség, van, aki meg sem érzi, mások igen, de a zöld üvegbe több fény jut, kellemetlenebb a szaga.
Az okon lehetett volna vitázni, de valóban volt a zőld üveges borsodinak egy határozottan érezhető kellemetlen szaga.
Amikor a dobozos sörök elkezdtek terjedni, sokan állították, hogy más az ízük, mint az üvegben tároltnak..
Lehet pszcihológia, én nem vagyok sörszakértő, de műanyag pohárból is más érzés sört inni, mint üveg pohárból
Az zöld üveg viszont éppen, hogy azt a fényspektrumot n m szűri ki, ami a fényízt (izhibát) okozza a komló keserű anyagoknak sörökben. A barna kiszűri. A zöld üveg ma már marketing, márkaidentitás kérdés. Úgyhogy ez némileg más, mint a barna üveg - doboz összehasonlítás.
Szintelen üveges söröknél (Corona pl.) mesterséges, hidrogénezéssel fényállóvá tett komló keserű anyagokat (szirupokat) használnak.
Sötét (barna, fekete) soroknél szintén nem lenne gond a zöld üveg annyira, mert a színe védi, de ezeknél meg jobban passzol a barna palack eleve a szinéhez, ugyhogy márkakép gond se szokott lenni.
Na érdekes, mert például a Peroni, az üveges Stella Artois, és az üveges Dreher Gold is zöld üvegben vannak, de klasszikusan sörös és nagyon kellemesen frissítő ízük van, egyik ízében se érzek semmi kivetnivalót! Sőt, az üveges Staropramen is zöldben van, és a dobozoshoz képest sokkal ihatóbb!
#10-es voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!