A sört a proletárok, munkások italának tartják?
Kik tartják annak?
Kit definiálsz munkásnak?
Nem kötekedni akarok, nagyon érdekes szociológiai-filozófiai kérdést tettél föl, Thorstein Veblen marha izgalmas dolgokat írt a témában (is), de az a problémám, hogy szerintem ezek a szociológiai fogalmak a 19. századra lettek kialakítva, és ebben a globális-neoliberális termelési rendszerben már haszontalanok.
Egyébként szerintem nem, sok a (szerintem) általad fölállított osztályrendszer szerint besorolt értelmiségi ember van a környezetemben, akik tálca számra veszik a söröket (múltkor egy abszolút csúcsértelmiségi MTA Sztaki matematikus kutató ismerősöm láttam a Lidlben 4 tálca Argus Stronggal), de olyan ismerőseim is vannak, akik klasszikusan a tőkejövedelmükből élnek. Ők valóban inkább boroznak, vagy töményeket isznak, de náluk is látok azért sörfogyatást.
Szerintem a sör jó dolog.
Hamar leér a szervezetbe, qrva gyorsan betudok tőle baxni, hamar elmúlik a hatása. És nem is marja a torkomat, mint pl a pálesz
A sör már jó ideje lekörözte a bort, de történelmi távlatokat nézve, a magyarok itala a bor volt.
Bort tudtak csinálni évszázadokkal ezelőtt is, de a sörfőzéshez nem értettek, annak egyszerűen nem volt nálunk hagyománya.
Német, cseh serfőzők persze már jó régen behozták a sörfőzést, de azok csak szűk területen érvényesültek, és talán volt is a magyarokban egy idegenkedés, a sör osztrák nemzeti ital, a magyar bort iszik...
Ez már régen nem úgy van, a magyarok több sört megisznak, mint bort, és nem csak a Kőbányai, vagy Borsodi létezik, vannak minőségi sörök is, amelyek "jobb társaságokban" megjelenhetnek.
Az utóbbi évszázadban nem sok népdalt kelt szárnyra, amiben megénekelhetnék a sörivás örömeit.
Sosem létezett az a hagyományos paraszti kultúra, ahol a bor és a pálinka számított elterjedt italnak. Ez ilyen "magától értetődő" fantázia, hogy hát a bor meg a pálinka a "nagyonmagyar" italok, hát akkor régen biztos ezt itták a parasztok.
Az emberek eredetileg bort ittak ott, ahol az a szükséges mennyiségben könnyen megfizethető volt (kellő mérető közeli bortermelés), és ahol nem, ott ment a sör és a tömény. Aztán amikor elég olcsó lett a szeszgyártás, akkor a 19. század jó részében a tömény tarolt a magyar vidéken (főleg krumpliból). Hogy bor ÉS pálinka legyen elterjedt, az kimondottan modern magyar szokás olyanoknál, akik csak házit isznak.
A sört abból az egy okból volt igazán szokás egy ideig proli italnak tartani, hogy a 20. század második felében sok országban úgy elk***vultak a népszerű sörök (kapitalista és szocialista oldalon is), hogy a jó sör szinte ismeretlenné vált. Ilyen volt pl. az USA és Magyarország is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!