Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Milyen hatása van a rendszeres...

Milyen hatása van a rendszeres alkoholfogyasztásnak a memóriára?

Figyelt kérdés

Keresgéltem most a neten (bár tény, nem túl nagy alapossággal), és nagyrészt a durva részegségnél bekövetkező "képszakadásról" találtam cikkeket, viszont nem erre gondolok, hanem a hosszú távú következményekre. Rövid és hosszú távú memóriára egyaránt.

Erről csak prevenciós hangvételű cikkeket találtam, amiknek a válasza a kérdésre annyi, hogy "rossz". Ismer valaki ezzel kapcsolatos kutatásokat, tanulmányokat? De általában az alkoholizmusról, testi és pszichológiai hatásairól is jó lenne olvasni tudományos munkákat. Tudom, én is kereshetek, fogok is, de ha valaki esetleg tud ajánlani jó anyagokat, segíthetne. Elsősorban magyar nyelven, de ha úgy nincs, angolul is megfelel.

Illetve akinek személyes tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban, az is érdekel. Évek óta rendszeresen (kábé kétnaponta) iszom közepes-nagy mennyiségű alkoholt, és az utóbbi hónapokban párszor felfigyeltem arra, hogy mintha gyakrabban felejtenék el dolgokat a korábbinál. Nem tudom eldönteni, mennyiben kognitív torzítás ez, és mennyiben a gyakori ivás hatása. Vágom, hogy nem kéne, az ezzel kapcsolatos fejmosás felesleges, a kérdést épp azért írtam ki, mert aggódom, hogy tönkreteszem magam 30 éves koromra.

Ugyanilyen pl. az érzelmi tompaság, gyakori kábaságérzet is. Nem nézek ki úgy, mint egy zombi, csak a saját benyomásom az, hogy nehezebben érintenek meg dolgok, mintha kicsit távol lennék az érzéseimtől. Gondolom, részben ez is az alkohol rovására írható. Csak itt meg az becsapós, hogy a referenciapontom, amihez viszonyítok, a tinédzserkorom, amikor meg nagyon szélsőségesen éltem meg az érzelmeimet, mint mindenki. Erről a kérdésről is jó lenne valamit olvasni az "öl, butít, nyomorba dönt" egyszerűségű Webbeteg-cikkek helyett.

Könyv- vagy dokumentumfilm-ajánlást is szívesen fogadok a témában.

2023. jún. 9. 02:48
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Phoney:

Az agyzsugor és a B1-vitamin-hiány kapcsolatáról már olvastam itt-ott. Ha tényleg ez áll a hátterében, akkor egy alkoholista kognitív funkcióin segítene valamit, ha folyamatosan pótolná a B1-vitamint tabletta formájában?

Természetesen nem kiskaput keresek, ezt csak szimpla érdeklődésből kérdezem.

Sok függőt láttam már, ahogy alkudozással meg önhitegetéssel hülyét csinál magából, épp ezt akarom elkerülni. Egyelőre a sport+pszichoterápia+barátok az, amivel igyekszem javítani a helyzeten. Meg a pszichiáter felvetette, hogy szedjek szorongáscsökkentőt, ezen még agyalok, hogy jó ötlet-e.

2023. jún. 11. 23:12
 12/17 Phoney ***** válasza:

tegnap 02:33

Jó, hát a "teljesen elhagyni nem szeretném" részt sehogyan se tudtam úgy értelmezni, hogy "már rég nem ott tartok, hogy ne akarjam elhagyni teljesen" :)

2023. jún. 12. 11:37
 13/17 Phoney ***** válasza:

tegnap 23:12

Passz, az alkoholos B1-vitaminhiány működését nem vágom, bár a betegtájékoztatón alkoholistáknak is ajánlják, szóval valamennyit egész biztosan segít, főleg, ha az ember nem 0-24 ittas.

2023. jún. 12. 11:39
 14/17 anonim ***** válasza:
#12 Oké, szóval timeline alapjárat az, hogy végkifejletben nem _szeretném_ elhagyni teljesen. Nyilván a legkényelmesebb szcenárió az lenne, ha közben sikerülne felnőni a feladathoz, de nyilván tisztában vagyok vele, hogy egy jó hosszú absztinencia azért sokat dobhat az ügyön, leginkább mert olyan jó, hogy külön el kéne rontani. Dohányzással végigjártam ezt, tizenéve nem füstölök, tehát abszolút járható út kéne legyen... Azért azzal se tartok ott, hogy mondjuk kulturált pipázással visszatérjen hellyel-közzel, főleg mert nem vonz. A kávé olyan még, hogy végtelen lehetőségek beláthatatlan tárháza, csak ott meg a percekben mérhető elkészülési idő semmit nem hoz abból, amit a sörfőzésnél az alapjáraton öthetes lépték. :)
2023. jún. 12. 12:43
 15/17 A kérdező kommentje:

Ezt csak így naplószerűen:

Egyelőre 5 napja nem ittam, ilyen legalább 3 éve nem volt. Nem fetrengek sör után sóvárogva az ágyban, de napjában sokszor eszembe jut, hogy "miért ne", aztán elhessegetem a gondolatot.

Az tök jó, hogy sokkal éberebbnek és élesebbnek érzem magam, hogy nem vagyok folyton vagy részeg vagy másnapos valamennyire. Mintha tisztult volna a fejem. Viszont közben meg unalmas. Ma, hogy társaságom is volt, főleg ott motoszkált bennem végig, hogy jólesne sörözni vagy fröccsözni, miközben beszélgetünk. Meg parázok, hogy stresszes időszakban (ami most még pár hétig nincs, csak majd ha dolgozni kezdek) százszor rosszabb lesz.

2023. jún. 18. 00:41
 16/17 anonim ***** válasza:
Nagyon nagy király vagy, drukkolok, hogy a viszonylagos egészen könnyű voltán rugózz többet! :) Ilyenkor szoktak emberek ráfüggni a hajnali futásra, esti gyúrásra, meg napközben a szebbnél szebb kajaköltemények kalória, fehérje, zsír, szénhidrát, rost, meg ki tudja még milyen számolgatós receptjeik reszelgetésére. Vagy ha csak az unatkozás a kellemetlen, akkor van azt még hova rontani kedvenc hangszered hülyére gyakorlásával, az is vezet valahova, és bemegy a nap az élettel teliek közé. Van, aki műhelybe borít pénzt és időt, és van, aki bringára ül és megy, mindegy is hova. Önmagában napi szinten ellenni a természetben egy-két időtlen órát szintén rengeteget dob a nap minőségén, főleg ha félórányi tüdőköpős tekerés előzte meg, és megkönnyebbülés madárdalban úszva terülni egyet. Legyél jó magadhoz másképp, hadd jöjjön az a dopaminlöket! A titok csak annyi, hogy ne túl könnyen jöjjön. Hamar átáll rá a test, és a választott önjutalmazásaidat fogja jobban kérni, amik egyébként minőségibb élmények sokkal, csak hagytad ezt feledésbe merülni. Gondolj a gyerekkori frankóságokra! Érdemes lehet feléleszteni onnan is ezt-azt, általában testhezálló életutakat tud szülni ez is.
2023. jún. 18. 05:37
 17/17 anonim ***** válasza:
Mi lett azóta?
2023. nov. 10. 09:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!