Hogy lehet az ,hogy valaki iszik mindennap,mégis érzi 2-3feles után az alkohol hatását ?
1-es vagyok. Régebben napi rendszerességgel ittam 3-4 doboz söröket esténként, de mindig megéreztem már az első dobozt is. Az már más kérdés, hogy unalmamban még rátoltam kettőt-hármat, de attól még az első is a fejembe szállt.
3-as, napi 1 üveg bor 40 kilóra? És az mennyire borít meg?
Egyrészt 2-3 feles egyáltalán nem kevés.
Másrészt a tolerancia csak az alkoholizmus ívének egy pontján van.
Eleinte ugyebár úgy reagál a szervezet az alkoholra, mint normálisan, azaz berúg a jószág.
Aztán ahogy a máj szokja a terhelést elkezd alkalmazkodni és megnagyobbodik. Ekkor hozzáidomul a nagyobb terheléshez és ezáltal azt a mennyiséget amit megszokott fel tudja dolgozni úgy, hogy kevésbé rúg be tőle az ember.Ekkor a máj tulajdonképpen mennyiséggel kompenzálja a mérgezést, azaz több májsejt van ami a szokásos minőségben teljesít. Azaz hozzászokik az alkoholhoz.
A harmadik szakaszban viszont a máj kezdi feladni, hiába a megnagyobbodás, egyszerűen nem bírja a terhelést és kezd romlani a májsejtek működésének miőnsége. Itt ugye minőségi romlás következik, ezáltal kezd veszíteni a hatékonyságából, így a pia megintcsak kezd jobban beütni.
Ez a harmadik helyzet már csúnya betegségek előjele lehet, mert ezután már csak az jön, hogy a máj bedöglik.
Szóval ha valaki kitartó piás és a szokásos mennyiség korábban nem ütötte meg, most meg igen, akkor van egy rossz hírem: kezd bedögleni a szervezeted.
Az emberek alkohol tűrése nem egyforma, és még csak nem is tömegarányosan változik, hogy x, vagy y mennyire bírja.
Vannak, akik egy, másfél deci töményt nem egyszerűen csak megéreznek, rendesen be is rúgnak, és vannak olyanok is, akiknél több kell.
De még ugyanannál a személynél is vannak különbségek, ha az kipihenten, vagy fáradtan kezd el iszogatni, esetleg egy jó vacsora után kortyolgatja a szeszt, vagy éhesen ledönt egy-két felest.... stb, stb.
Önmagában a rendszeres ivás egyáltalán nem alakít ki olyan jelentős toleranciát, mint ahogy az a köztudatban elterjedt.
Ami erős toleranciára hasonlít, az a folyamatosan ittas fizikai függők idegi alkalmazkodása, amikor már ahhoz is inniuk kell, hogy "nullán" legyenek, mert különben túlpörög az idegrendszerük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!