Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Az miért van, hogy a Martinire...

Az miért van, hogy a Martinire nem lehet azt mondani, hogy bor, mert kijavítanak hogy az nem bor, viszont ha meg egy portóira mondod hogy nem bor, akkor hülyének néznek?

Figyelt kérdés

Persze az is lehet hogy én tudok rosszul valamit…


De a portói és a vermut elvileg ugyanúgy likőrbor, amit a hagyományos boroktól külön kategorizálnak… Ide tartozik még a sherry, a Madeira és Marsala is… Ezenkívül a portói pl. avinált bornak számít, erősített bornak is szokták hívni, nem tudom hogy ez a vermutra igaz e… Mindenestre a Martini is csak egy vermut (leszámítva az Asti pezsgőt), tehát a sima Martini márkájú vermutokra miért nem szokás borként hivatkozni?

Vagy akkor a portóira miért szokás mégiscsak borként hivatkozni?


Valamit én tudok rosszul? Az is lehet, akkor bocsi, de ez esetben légyszíves valaki magyarázza el az igazságot!


Előre is köszi!



2023. ápr. 17. 19:16
 1/2 anonim ***** válasza:
64%
A köznyelv hívja bornak a portóit. Nem hinném hogy sokan vágnák ennek két szeszesitalnak a készítését. A vermut egy fűszeres likorbor. Magasabb alkoholtartalma miatt nem szimpla bor. A portói meg ugyanezért nem sima bor. Ez egy egy külön kategória. Ez a kettő se nem bor se nem párlat, hanem likőr.
2023. ápr. 17. 20:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 Phoney ***** válasza:
100%

Nemcsak a köznyelv, hanem törvényesen is az a neve (a Port mellett), hogy portói bor (vin de Porto, Port wine, Portwein, Portvin, Portwijn stb., a többi likőrbor-fajtánál ugyanez), attól függetlenül, hogy a likőrbor egyébként hivatalosan tényleg nem bor. (Viszont se a likőrbor, se a vermut nem likőr. A likőr égetett szeszből készül, egyéb alkoholt ritkán és max. kisebb arányban tartalmaz, ráadásul mindig ízesített ital, míg a likőrbor ízesítetlen.)


A bor és likőrbor összemosódásának az a háttere, hogy eredetileg (nem is olyan régen) nem különböztették meg őket kategorikusan, már csak azért sem, mert nem akármilyen szeszt tartalmaztak, hanem csak bordesztillátumot. A Tokaji aszúk egy része még a múlt század elején is avinált bor volt! Tehát a két kategória elhatárolása a modern szabályozások egzakt jellegéből fakad, nem hagyomány.


A vermuthoz ezzel szemben bármilyen eredetű szeszt lehet használni, és ami fontosabb, azt ízesítik is, ráadásul gyakran direkt úgy, íz alapján senki nem mondaná meg magabiztosan, hogy az borból készül, mondhatni többnyire "nem is akar" bor lenni.

2023. ápr. 18. 07:49
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!