Ha tudok nemet mondani az alkoholra, de szoktam kívánni akkor lehetek alkesz?
Lehetni lehetsz, de nem a kívánástól. Az alkoholista kényszeres fogyasztó, aki saját magának nem tud nemet mondani, vagy legalábbis gyakran nem. Ezt annak nehéz észrevenni, aki nem is próbál nemet mondani. Sokan éveken át alkoholisták, mire először szembesülnek vele, hogy akkor is "megissza magát" az ital, hogyha ők valamiért nem akarják. Az alkoholizmus egy elmebeteg állapot, ahol az ember úgy érzi, hogy az ivás mindig mindent megold, ezért gyakran eszébe sem jut ellenállni neki, nem érzi kényszernek.
Hogy másoknak tudsz-e nemet mondani, az mellékes. Az az alkoholista már rég nagy bajban van, akit bárki bármikor rávesz az ivásra.
ma 10:42
Ezek nem igazán gyógyult alkoholisták, csak absztinens alkoholisták, de igaz, hogy ez egy különleges eset, ahol az alkoholista tartósan nemet tud mondani. Szigorúan véve nem a saját erejéből, de ki lehet trükközni egy ilyen állapotot, ahol egyszerűen nem mer inni.
Egyesek szerint persze igazán gyógyult alkoholisták nem is léteznek, de azért az esetek többsége nem ilyen reménytelen.
mindenki más és másképp is éli meg ezeket.
én például - megszakításokkal együtt - majd 20 éven át űztem a “klasszikus mesterhármast”... mégsem kívánok már egyáltalán semmilyen drogot és alkoholt, sőt, még csak eszembe se jut. Ellenben minden napomnak van egy “ölni tudnék” egy cigiért pillanata, pedig azt is abbahagytam, de úgy tűnik pszichésen már örökre velem marad.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!