Iható a házi borom?
Sziasztok!
Idén először elraktam 25 liter mustot. Cukorfokot beállítottam 22-24 fok környékére, raktam bele egy kicsi ként. Mindez idén szeptemberben történt. Egyszer átfejtettem a bort, mert kb 1 hetes korában elkezdett a tetején fehér plakkosodás megjelenni (fehér hártya, ami idővel felszakadozik, lesüllyed a borba és rontja annak ízét), majd átraktam egy másik edénybe. Az első pár napban viszonylag melegebb, 22 Celsius fokos helyen volt, de utána átraktam egy hidegebb, 16-18 Celsius fokos aknába. Ekkor már kb októbert írtunk. Most, karácsony előtt gondoltam egyet, hogy megnézem, mi van vele. Az íze nagyjából rendben van, esetleg egy nagyon kicsi kesernyés utóízről lehet beszélni. Ami inkább zavar, hogy opálos a színe és buborékos a “bor”. A teteje kissé habos volt, mikor kivettem belőle. Most akkor iható ez a cucc, ha már kellemes az íze, vagy egy elcseszett, mérgező valami? Esetleg utóerjedés folyik vagy tejsavasról lehet szó?
Hozzá kell tenni, hogy sz*r volt a szőlő, kb 12-13 volt a cukorfoka.
Nem mindenáron szeretném meginni, de érdekelne, hogy mi lehetett a hiba, nem halok-e meg, ha iszok egy pohárral.
Köszi a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!