Mi a különbség a Tokaji aszú és az aszúeszencia között?
Egy év után jöhet egy kis kiegészítés?
Tokajban alapvetően 5 fajta édes bort készítenek. Ezek:
-Késői szüret
-Szamorodni (ebből száraz is van de az minket most nem érdekel)
-Aszú
-Aszúeszencia
-Eszencia
Haladjunk sorban.
Késői szüretű bort amúgy nem csak Tokajban csinálnak.
Kezdjük az alapoknál:
Édes bor csak fehér lehet.
A vörös csak száraz, legfeljebb félszáraz.
Persze tudom lehet kapni a boltokban Lafiestát de a Lafiesta és társai attól édesek hogy felcukrozzák.
A kékszőlőből természetes úton nem lehet édesbort csinálni.
Technikailag lehetne erre mindjárt kitérek.
Ez azért van mert édesbort csak olyan szőlőbôl lehet készíteni ami képes túlérni. A kékszőlő nem tud az egyszerűen megrohad.
Az alkohol miből lesz? Cukorból. Minél magasabb a szőlő cukortartalma, annál nagyobb eséllyel lehet édesbort csinálni.
Miből van az alkohol? Cukorból. Tehát ha a kékszőlő erjedését leállítanák egy ponton akkor lehetne abból is édes bort csinálni csak nagyon kevés lenne benne az alkohol - az nem bor lenne.
Alapok rendben.
Késői szüret:
Mint ahogy a neve is mutatja, későn szüretelik. Ilyenkor a szőlőszemek kissé összementek. Még nem rohadtak meg de mivel összementek kicsit, túlértek mondjuk így ezért magasabb a cukortartalma, ebből lesz az édes bor.
Szamorodni:
A szamorodni olyan édes bor, amivel még várnak egy kicsit. Megvárják az aszúsodási folyamat kezdetét és a bor készítésénél egyaránt kerülnek bele aszúszemek és túlérett szemek. Ízre, cukortartalomra ez kb egy fél vagy egy puttonyos aszúnak felel meg - ha létezne ilyen.
Az aszú:
Az aszúnak nagyon régi hagyománya van. 3-tól 6 puttonyig mérjük. De mit is jelent ez?
A tokaji aszút készítik hogy az aszúszemeket felöntik késői szüretelésű borral.
A puttonyszám éppen azt jelöli, hogy x mennyiségű késői szüretelésű borhoz mennyi aszúsodott szőlőt adnak hozzá. A puttony az egy mértékegység.
Aszúeszencia:
Pontosan úgy készül mint az aszú. A 6 puttonynál magasabb puttonyszámú bort nevezik aszúeszemciának. Létezik olyan, hogy 7 meg 8 puttonyos aszú. Csak nem "Tokaji aszú 8 puttonyos"-nak hívják hanem "Tokaji aszúeszencia"-nak.
Az eszencia vagy másnéven nektár.
Ez a legdrágabb bor.
Kizárólag aszúszemekből készül.
Csak a legkíválóbb évjáratban készítenek eszenciát.
A legjobb aszúszemeket külön szedik, külön gyűjtik.
Beteszik egy (csappal ellátott) kádba és az aszúszemek a saját súlyuk alatt préselődnek. Ezt engedik ki a csappal.
Ez a nektár.
A nektár nagyon-nagyon lassan erjed.
Mire a nektárból palackozható eszencia lesz, minimum 10 év de akár több is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!