Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi a különbség a Tokaji aszú...

Mi a különbség a Tokaji aszú és az aszúeszencia között?

Figyelt kérdés

2022. nov. 6. 10:11
 1/4 Senior Séf ***** válasza:
100%
A Tokaji aszú kész, fogyasztható bor, míg az eszencia csak ízfokozó hatású.
2022. nov. 7. 17:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Tehát az esszencia az arra van hogy valami beletegyék?
2022. nov. 7. 18:33
 3/4 DEETH_AA válasza:
A tokaji aszú alapbor/must és az aszúszemek összekeveréséből, préseléséből majd érleléséből keletkezik, az aszúesszencia az összegyűjtött aszúszemek saját súlya alatt kipréselődött leve, tehát az csak az aszúszemekből származik, ez a legédesebb és legdrágább bor
2023. aug. 7. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

Egy év után jöhet egy kis kiegészítés?

Tokajban alapvetően 5 fajta édes bort készítenek. Ezek:

-Késői szüret

-Szamorodni (ebből száraz is van de az minket most nem érdekel)

-Aszú

-Aszúeszencia

-Eszencia


Haladjunk sorban.

Késői szüretű bort amúgy nem csak Tokajban csinálnak.


Kezdjük az alapoknál:

Édes bor csak fehér lehet.

A vörös csak száraz, legfeljebb félszáraz.

Persze tudom lehet kapni a boltokban Lafiestát de a Lafiesta és társai attól édesek hogy felcukrozzák.

A kékszőlőből természetes úton nem lehet édesbort csinálni.

Technikailag lehetne erre mindjárt kitérek.

Ez azért van mert édesbort csak olyan szőlőbôl lehet készíteni ami képes túlérni. A kékszőlő nem tud az egyszerűen megrohad.

Az alkohol miből lesz? Cukorból. Minél magasabb a szőlő cukortartalma, annál nagyobb eséllyel lehet édesbort csinálni.

Miből van az alkohol? Cukorból. Tehát ha a kékszőlő erjedését leállítanák egy ponton akkor lehetne abból is édes bort csinálni csak nagyon kevés lenne benne az alkohol - az nem bor lenne.

Alapok rendben.


Késői szüret:

Mint ahogy a neve is mutatja, későn szüretelik. Ilyenkor a szőlőszemek kissé összementek. Még nem rohadtak meg de mivel összementek kicsit, túlértek mondjuk így ezért magasabb a cukortartalma, ebből lesz az édes bor.


Szamorodni:

A szamorodni olyan édes bor, amivel még várnak egy kicsit. Megvárják az aszúsodási folyamat kezdetét és a bor készítésénél egyaránt kerülnek bele aszúszemek és túlérett szemek. Ízre, cukortartalomra ez kb egy fél vagy egy puttonyos aszúnak felel meg - ha létezne ilyen.


Az aszú:

Az aszúnak nagyon régi hagyománya van. 3-tól 6 puttonyig mérjük. De mit is jelent ez?

A tokaji aszút készítik hogy az aszúszemeket felöntik késői szüretelésű borral.

A puttonyszám éppen azt jelöli, hogy x mennyiségű késői szüretelésű borhoz mennyi aszúsodott szőlőt adnak hozzá. A puttony az egy mértékegység.


Aszúeszencia:

Pontosan úgy készül mint az aszú. A 6 puttonynál magasabb puttonyszámú bort nevezik aszúeszemciának. Létezik olyan, hogy 7 meg 8 puttonyos aszú. Csak nem "Tokaji aszú 8 puttonyos"-nak hívják hanem "Tokaji aszúeszencia"-nak.


Az eszencia vagy másnéven nektár.

Ez a legdrágabb bor.

Kizárólag aszúszemekből készül.

Csak a legkíválóbb évjáratban készítenek eszenciát.

A legjobb aszúszemeket külön szedik, külön gyűjtik.

Beteszik egy (csappal ellátott) kádba és az aszúszemek a saját súlyuk alatt préselődnek. Ezt engedik ki a csappal.

Ez a nektár.

A nektár nagyon-nagyon lassan erjed.

Mire a nektárból palackozható eszencia lesz, minimum 10 év de akár több is lehet.

aug. 31. 21:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!