Lett 40 liter borom, mikor kellene / kell-e kenezni?
Ez az elso probalkozasom.
Igy csinaltam, lebogyoztam a szolot (foleg Zala Gyongye, Otherllo, stb), nagyon keves rothadt volt benne de az ki lett love, ledaraltam, 2 napig hejon aztattam, 20 fokos lett, uvegballonba tettem.
Ez a 40 liter nekem sokaig eleg lenne, jovo tavaszig is akar.
Szuseges kenezni, vagy mar keso? Hogyan kellett volna?
Koszonom a valaszokat.
Fehér és vörös szőlőből más-más módon készül a bor. Kétféle bor készül nálad, vagy esetleg összeraktad a fehér és vörös szőlőt vagy mi történt? A fehér szőlőt mondhatni azonnal préselik (4-12 óra az "áztatás") és a levéből készül a bor. Vörös szőlőt hagyják a héján kierjedni, hisz abban van az íz-, illat- és színanyag, majd esetleg utóerjedési időszakban, vagy erjedést követően préselik enyhén a törkölyt.
Nem tudom elsiklott efelett az előttem szóló, hogy a Zala gyöngye fehér, az othello vörös a satöbbi meg a jó ég tudja, mert hogy ebből akkor színében valószínűleg rozé lesz mindenképp...
Kb 70% Zala gyongye maradek voros szolok.
Roze/vorosbort szeretnek ezert is dontottem a hejon aztatas mellett.
Eloszor csinalom, a must jonak tunik finom edes, egyedul a kenezes kerdeses nalam, nem szeretnem ha koran megromolna a bor.
Beszeltem par emrerrel, de mindenki mas mond. De ha mukodne amit a 2-es hozzaszolo irt, hogy hetek mulva a forras vegen adjak hozza kent akkor igy fogok tenni.
:) DE ebből színében lesz rozé, ahogy írtam. Ez nem lesz rozé bor, a rozé bor vörös szőlőből készül! Ha rozét akarsz, akkor vörös szőlő kizárólag és a héjon áztatás max. 1-2 óra, de akár azonnal is lehet préselni, ez változó. Hogy mitől, abba már nem tudok belemenni, mert nincs meg hozzá a kellő ismeretem, nem vagyok borász. Tulajdonképpen vörös szőlőből készül a bor, azzal az eljárással, amivel fehér szőlőből készülnek a borok, egy plusz dolog van, hogy az oxidációra fokozottan oda kell figyelni, nem az a fajta bor, amit lehet otthon, házi körülmények között könnyedén elkészíteni. Lényeg, hogy a 2 nappal súlyosan túlmentél volna, de tökmindegy, ha 70%-ban fehér szőlőből készült a must, akkor ez nem rozé bor lesz.
Ha optimális hőmérsékleten tartod ezt a bort, 12 fok alatt (magyarul pincében), akkor 20 cukorfok asszem kb. ilyen 9 alk. fokot jelent, szóval megromlani nem fog, egy dolog történik, hogy tavaszig elöregszik! Nem lesz fogyaszthatatlanul rossz, hanem óbor íze lesz egy kicsit. Van olyan magát műértőnek tekintő ismerősöm (fogalma nincs, kb. annyi van neki is, mint nekem, magyarul nulla), ilyen boromra azt mondta, hogy nagyon jó barik ízt hoz. Mire mondom neki, hogy ez a bor a büdös életben nem látott hordót! :)
Koszonom a hasznos infokat.
Pinceben tarolom majd.
Az eloregedest azzal kacsolatosan emlited, hogy ha esetleg nem keneznem a bort akkor oregszik el?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!