Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Elvittem 120-130 liter barack...

Elvittem 120-130 liter barack pálinka cefrét egy főzdébe. Kezeltem 10 csepp pektin oldóval majd borélesztővel.Lezárt hordóban tároltam. A főzdés azt mondta, hogy az alszesz is csak épp, hogy lett, pálinka meg semmi Hol lehet a hiba? Lehetséges ez?

Figyelt kérdés

#barack cefre
2022. szept. 2. 21:26
 1/4 anonim ***** válasza:
85%
A hiba, hogy át akartak verni
2022. szept. 2. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
85%
Még a legótvarabb, leggagyibb cefrénk is hozott 4 litert ugyanilyen 120 liter körüli mennyiségnél. Valamit mókáztak.
2022. szept. 2. 23:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
73%

Két dolog lehetséges 1. nem erjedt ki a cefre, gyak. benne van még a cukor, még mindig édes.

2. kierjedt a cefre, de ecetesedésnek indult és az alkohol egy jelentős része ecetté alakult!

1. Zajos erjedés történt-e, ami sok CO képződéssel jár, ez kb. hány napig tartott? Ha nemigazán, akkor valószínűleg nem erjedt ki rendesen a cefre! Történhet ilyen egyébként amiatt is, ha túl van cukrozva egy cefre! Esetleg kevés volt a tápanyag, sőt távolról sem lehetetlen, hogy az élesztő nem volt életképes vagy nem volt számára elegendő oxigén az elszaporodáshoz.

2. Lezárt hordóban tároltad, de... felnyitottad-e a hordót erjedés közben, nyomkodtad/keverted-e a cefrét erjedés közben? Ha igen, akkor lehetséges, hogy megfertőzted és mivel levegő érte, így az ecetsavbaktérium dolgozott a cefréden, azaz megecetesedett. A nappali/éjszakai hőmérsékletkülönbség most nyáron azt ugyan nem okozhatja, hogy megakad az erjedés, azonban azt okozhatja, hogy zárt hordóba, ha az nem zár jól, a hőingadozás okán bejuthat levegő akkor is, ha azt nem nyitogatod!

1. A cefre alaposan pépesített, szennyeződéstől megtisztított, magozott egészséges gyümölcsből készül

2. Az elkészült édes cefrét kezelni szükséges, ha szükséges pektinbontóval is, ezt követően élesztőtápanyag majd megfelelő élesztő hozzáadásával. A túl sűrű cefrét némileg hígítani ajánlott (levet pótolni kell) hogy az erjedés is könnyebben végbe menjen, de a pektinbontó működéséhez is lédús közeg szükséges.

3. Erjedésnek indult cefréhez gyümölcsöt hozzáadni nem szabad, semmilyen állapotában sem szabad a hordót felnyitni, tökéletesen záródó hordóban, kotyogóval történik az erjesztés.

4. Cefrét erjedés közben és azt követően is megfelelően kell tudni tárolni, napfénytől védeni, azaz nem lehet szabadban, (árnyékben sem!) tárolni. Túl nagy hőingadozásnak szintén nem szabad kitenni, túl nagy melegnek sem, 25 foknál több nem lehet, de az optimális a 20-22 fok. Fajélesztők esetében pedig a minimális a csomagoláson megadott minimális hőfok, amit tudni kell tartani.

5. kierjedt cefrénél igyekezni kell, hogy az minél hamarabb ki legyen főzve.


A főzdésnek nem fűződik érdeke ahhoz, hogy hazudjon neked, mivel minél többet hoz ki a cefrédből, azért Ő annál több pénzt kap, és pénzért dolgozik. Szarja le a Te pálinkádat, ha szeretne magának pálinkát, akkor pontosan tudja hogy kell helyesen cefrézni, így cefréz magának abból a gyümölcsből, amilyet kedvel! Másik oka ennek, hogy ez egy orbitális nagy tévhit, hogy ilyen megtörténhet, az az, hogy a kifolyó párlat mennyisége mérve van és azzal el kell tudnia számolni, azaz olyan nincs, hogy több folyik ki, mint emennyit leadott az ügyfeleknek!

Hiba bizonyos, hogy nálad volt! Bár tudom, hogy minden otthon cefréző úgy gondolja, hogy csodát teremtett és úgy viszi a cefréjét, hogy az az év no.1-ja, de az esetek többségében k.... nem az. Párszor főztem haveroknak, (még kezdetekkor, amikor nem tudtam még, hogy ilyet nem szabad), úgy hozta mindegyik, hogy ezt most idén nagyon elkapta... Mindegyik ecetes volt, egytől-egyig! Egy-két ismerőst/kollégát leszámítva mindenkinek minden évben így vagy úgy, de el van cseszve a cefréje, főzdés biztos nem lennék, vállalhatatlan meló!

Nem régi eset, hogy a helyi főzdés felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a cefrék zöme erősen oxidos, nyitogatták a hordókat, mire fel kigúnyolták, tehát még csak be sem engedik az információt, olyan kretén a többség, mint a laposföld hívők!

Megkérdezheted a főzdést is, hogy mi volt a probléma a cefrével, mert nagy eséllyel tudni fogja! Egy rutinosabb főzdés egyébként megnézi a cefrét a tulajdonos jelenlétében, szemrevételezi, megszagolja, sőt akár néz egy brixet is. Ebben hibázik sok főzdés, hogy nem ad ennek időt, akármekkora a pörgés, ezt így kellene csinálni és akkor minimalizálódik az a helyzet, hogy meglepetés éri az ügyfélt ill. kellemetlen szituáció a főzdést, mert ez az, ezt közölni, hogy nem lett belőle semmi, kellemetlen.

2022. szept. 3. 07:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
60%
azért angyallelkűnek ne mondjátok őket mert minden főzős nyúl le magának egy kicsit, nem annyit fognak odaadni ami tényleg lett belőle. az ingyen piát nem dobja el senki. kinek mennyire dolgozik a lelkiismerete
2022. szept. 3. 18:05
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!