Különböző italoktól különböző másnaposság?
Tud arra valaki magyarázatot adni, hogy pl. mondjuk délután , legyen mondjuk 2-től 6-7-ig , megiszom egy liter bort, abszolút nem vagyok másnapos, reggel 6-kor semmit nem érzek.
De ha ugyanennyi idő alatt "töményet" iszom, -de nem töményként, hanem long drinkként- és mondjuk egy 40%-os töményből megiszom 3 decit, másnap gyakorlatilag egész nap használhatatlan vagyok!
Nagyságrendileg kb. ugyanannyi alkohol van mindkettőben.
Az alkohol töménysége is hasonló lehet, mert a töményet, felhígítom.
A 2 verzió hatása között viszont nem csak apró különbség van, amit valami kisebb eltérésre rá lehet fogni, hanem drasztikus!
A tömény, (legyen az vodka, rum, bármi, de nem házi pálesz) kinyír, még jócskán felhígítva is.
A bor meg meg se kottyan.
kb. 10 óra különbség lehet a kettő között! Ez nagyon sok!
Mi magyarázhat ekkora különbséget?
Látom, te se vagy már szomjas, ha egy ilyen egyszerű mondatot se tudsz értelmezni! :)
Mondom nagyságrendileg, kb.!
3 deci 40%-a is 1,2 deci , meg
1 liter 12%-a is 1,2 deci.
Tudom a különbséget a tömeg% meg a térfogat% között, de ez a két hajszálpontosan megegyező eredmény azért belefér abba, hogy "nagyságrendileg, kb.".
Ha még a hígított vodkától is másnaposabb vagy, mint a bortól (pedig abban etanolon kívül kb. semmi nincs), akkor a véralkoholszinttel függhet össze.
Ez történhet érzékszervi okból, mivel az agy már a megszokott ízek alapján is reagál az italokra (és vezérli pl. az enzimelválasztást, de akár a patkóbelet is), így ugyanannyi alkoholnak másképp alakulhat a felszívódása és a lebontása.
Ha viszont ezeket gyorsabban is adagolod, mint a bort, akkor önmagában az is lehet az oka. A magasabb véralkoholszint gyakran adott mennyiség mellett is súlyosabb másnaposságot okoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!