Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mitől penészesedik a cefre?

Mitől penészesedik a cefre?

Figyelt kérdés

Kb. 90%-ban őszibarackot tettünk bele, ezen kívül van benne kajszibarack, meggy, szilva és egy pár keményebb lehullott alma is lett beledarabolva. Szennyezett vagy penészes gyümölcsöt nem tettem bele, valamint 1 kg cukrot adtam hozzá még az elején. Egy ismerősömnek gyűjtjük, ő mikor kérdeztem, azt mondta nem kell bele tenni semmi extrát, cefreélesztőt, habzásgátlót stb.-t. Az alább linkelt képen látható, hogy a tetején fehéres penészréteg alakul ki mindig.

[link]

Két naponta keverem meg, almaecetre emlékeztető szaga van. Sajnos mivel nincs kissebb tárolóm, kezdettől fogva a 120 literes hordóban van, így szinte biztos marad benne oxigén minden felnyitásnál, bár mostanra már majdnem megtelt. Mi lehet a megoldás erre? Mennyire rontja majd ez le a pálinka minőségét?

2022. aug. 4. 09:29
 1/6 anonim ***** válasza:
88%

Ha megecetesedett, akkor az emésztőgödröt tudom javasolni kezelésként. Ráadásul még penészes is, aminek íze egyértelműen ki fog tűnni lepárlás után is. Már ha lesz benne érdemi mennyiségű alkohol, az ecet ugyanis az alkoholból képződik.

Alap, hogy a cefre alapanyagát nem gyűjtögetjük, egyszer indítjuk, mérjük a pH értékét (magas pH egyenes út az ecetesedéshez), majd ha elkészült a cefre mielőbb (nem hónapok múlva) főzzük, ügyelve az elő- és utópárlat normális leválasztására.

Dobálósból jó csak savanyúság létezik, bár ide biztosan mindjárt beírja valaki, hogy ők mindig így csinálják, és milyen fantasztikusan finom mindig a pálinkája.

2022. aug. 4. 10:24
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors választ! Szerintem attól még elviszi kifőzetni. Fokolóm, PH tesztcsíkom nincs ellenőrizni, de valamilyen kémiai folyamat biztos zajlik benne, mert buborékok képződnek, lehet az általad említett ecetesedés. Én sajnos nem tudok egyszerre megtölteni egy hordót, ahogy hullik a termés a gyümölcsfákról úgy szedem bele.
2022. aug. 4. 11:32
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Ez kuka. A cefrének az a lényege, hogy a kimagazott gyümölcsöt hagyod erjedni magában. Nem kevergetni kell, hanem légmentesen lezárni az edényt és békén hagyni. Illetve egyszerre kell beletenni a gyümölcsöt, nem apránként. Kisebb edényekbe kell gyűjteni, ha nincs egyszerre sok cefrének valód.
2022. aug. 4. 11:45
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha van fagyasztó, abba szokták gyűjteni, amíg egy adagnyi össze nem gyűlik (magozva, tisztán, cefrézésre kész állapotban).
2022. aug. 4. 12:01
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Tegnap jött az ember akinek gyűjtöttem, azt mondta neki jó lesz.
2022. aug. 5. 14:04
 6/6 anonim ***** válasza:

Jó hát, ecetnek még tökéletes! :D

Legközelebb csináld úgy, ahogy javasolták. Ecetsavbaktérium és penész is olyan helyen bír életképes lenni, ahol van oxigén. Ha indítod az erjedést, (élesztő hozzáadásával), hamar elindul az erjedés, CO képződik, ami a levegőnél nehezebb és kiszorítja a levegőt az erjesztőedényből, ha nem nyitogatod az edényt (azaz levegő nem tud bejutni), akkor nem tud megecetesedni és nem tud penész megtelepedni.

2022. aug. 9. 07:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!