Wodka vagy Pálinka?
Ok, és amit a voltban lehet kapni italként, abban mi a maximum?
Én mindig olyan 40 körülieket látok.
"A vodkát az Európai Unióban legalább 37,5 térfogatszázalék alkohollal kell palackozni, a legtöbbször 37,5–40% alkohollal kerül forgalomba. A nemzetközileg is ismert márkákra jellemző a 40% alkohol, de ritkán ennél erősebb palackozások is előfordulnak.
A vodkák egy részét ízesítve hozzák forgalomba."
Forrás:
#19-es vagyok. Vodka vagy Pálinka - mindkét elnevezéshez minimum 37.5% alkoholtartalmat ír elő a bürokrácia, a maximumot Vodkánál nem tudom, Pálinkánál 86%, ami még hivatalosan annak nevezhető!
Kereskedelmi forgalomban szinte majdnem minden Vodka a minimumon van, kivéve Russian Standard-et láttam 40%-osnak. Pálinka szintúgy a minimumon, abból 2 kivételt tudok: a Békési Disznótoros 50%-os, a Gyulai Mélyvíz pedig 60%-os. Az eredeti házi pálinka pedig minimum 50%-os, annál gyengébbre nem igazán szokták főzni, de szerintem hülyeség is lenne!
jún. 16. 21:29
A nagy nemzetközi vodkamárkák kb. mind 40%-osak, a Finlandia, Absolut, Stolichnaya, Bols, stb., ez alól talán csak a Żubrówka kivétel. 37,5%-on szinte csak a fapados kukoricaszeszből palackozott olcsóvokák mennek.
Kereskedelmi pálinkából szintén csak a legolcsóbbak vannak 37,5%-on, amit viszont minőségi pálinkaként adnak, az szinte mind legalábbb 40%. Házipálinkából meg nem az "eredeti" 50%-os, mert házipálinka 300 éve is volt, hanem leginkább a szocializmusból fennaradt becsípődés, hogy az legalább 50%. Főzni tényleg nem szokták gyengébbre, mert főzni normális esetben inkább 60% fölé (vagy akár 80 fölé) szokták, csak utána hígítják.
Igen, elhiszem hogy vannak belőlük erősebbek is, csak mondom: Sparban szoktam nézelődni, ott a Finlandia, Absolut, Royal, Kalinka, Zubrówka - mindegyiken 37.5% szerepel, csak a Russian Standard 40%-os!
Stolichnaya, Bols - ezekről még nem is hallottam, de mondom, nem is vagyok nagy vodkás! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!