Sört miért nem érlelik tölgyfa/eperfa hordóban mint a borokat vagy a rövideket?
Vannak hordóban érlelt sörök, de ritkák - a Reketyének például volt whisky-s hordóban érlelt imperial stout-ja, de most már nem nagyon van belőle.
A fő probléma a hordóban érleléssel az, hogy a technológiája nem nagyon illeszkedik a sör jellegzetességeihez. Bort, pezsgőt és tömény szeszt lehet hónapokig vagy évekig érlelni hordóban úgy, hogy nem veszítenek az élvezeti értékükből, a sörből viszont kipezseg a szén-dioxid és még lehet, hogy meg is romlik közben.
Laikusként: a söröket is szokták érlelni? Nem csak főzni?
Amúgy ha ízesített sör, akkor eleve felesleges lenne pluszban ilyen hordóban érlelni, csak drágítaná, ha pedig normál sör, akkor elrontaná, oda az eredetiség!
Maximum a basic söröket nem éri meg érlelni. Az imperial stoutokkal, porterekkel és barley wine-okkal a hordó a legjobb dolog, ami történhet. De egyes vadélesztős savanyú söröket is szoktak különböző hordókban érlelni. Igazából pont hogy a sör (a sok típus miatt) az az ital, ami a legnagyobb szabadságot adja, ha hordós érlelésről van szó. Kb minden tömény hordója jó. Most így hirtelen, ami eszembe jut, ittam már ír, skót és bourbon whisky, brandy, rum, calvados, cognac, fehér bor, vörös bor, de még tequila és mezcal hordóban érlelt sört is. Nyilván ezek a termékeket nem kapod meg a Tescoban. Illetve rengeteg különböző whisky és bor is létezik, tehát 2 féle whisky vagy boros hordóban érlelt sör is teljesen más végeredményt fog produkálni, illetve ugyanaz a whisky hordós érlelés is teljesen máshogy fog állni egy fekete és egy világos savanyított sörnek.
Illetve ezeket lehet kombinálni is. Pl van olyan, hogy lefőznek egy sört és külön választják a főzetet, egyik felét bourbon, a másikat pedig rumos hordóban érlelik, aztán a végén újra összeöntik és úgy palackozzák. Tegnap ittam egy ilyen észt imperial stoutot, ami triple barrel aged volt, azaz jelen esetben rum, mezcal és skót whisky-s hordóban érlelték.
Az sem igaz, amit az első válaszoló írt, simán lehet 1-2 évig is érlelni egy sört.
#4
Ez sem igaz. Pár hónapos érlelés is csodákat tud művelni egy sörrel. :) Persze nem a soproni és a többi tucat lágerrel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!