Az miért van, hogy a magas alkoholtartalmú italokat (pl pálinka, vodka) alig érzem meg, a borokat, söröket viszont sokkal jobban?
Többféle ok jut eszembe:
1. nem jobban üt, csak hamarabb. Folyadékpótlás nélkül a tömény lassabban ér a belekbe, később üt, bár ha túl sokat iszol így, akkor hirtelen leszel nagyonrészeg.
2. Előítéletek. Az emmber igazából nagyon nehezen ítéli meg, hogy mennyire ütött valami, és gyakran "jobban üt" az ital, ha erősebbnek tűnik. Ez történelmileg is ismert kocsmáros tapasztalat, és itt is tettek fel olyan kérdéseket, amiből ez kiderült. (Pl. mikor a kérdező esküdözik, hogy a savtalanított bora, vagy a nem eléggé karcos 50 fokos pálinkája nem akar ütni.)
Azt kiszámoltad már, hogy tényleg több alkoholt bírsz-e bevinni vodkából, mint sörből/borból, vagy csak nem érzed, hogy ütne? Mert én is szoktam ilyen különbségeket érezni, de ha számoltam az este folyamán a pontos alkoholmennyiséget, akkor mindig az derül ki, hogy X idő alatt ugyanannyi alkoholt bírok mindenféle italból.
3. a sört-bort gyorsabban iszod, vagy rosszul számolod az adagokat, és valójában töményből kevesebbet iszol. (Pl. ha egy korsó sörnek "egy feles" vodkát feleltetsz meg, ami csak 4lcl/40%, az már lényegesen kevesebb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!