A sörök erősségében az alkohol tartalom a meghatározó?
"Úgy halottam hogy a Cseh Sörök nagyon erősek! Bár nem értek hozzá!" - Valóban nem, ugyanúgy 4-5,5% között van a legtöbb, mint mondjuk a német vagy a magyar sörök többsége, sőt még több is talán a 4% alatti.
Amire szerintem te gondolsz, az a cseh és szlovák sörök csomagolásán lévő 10%, 11%, 12%, ami a Balling-fokot, vagyis a kezdeti (erjedés előtti) szárazanyag tartalmat jelöli. Ebből lehet következtetni a sör alkoholtartalmára, de csak viszonylagosan (nagyvonalakban 10 Ballingból 4% környéki, 12 Ballingból 5% környéki alkohol jön ki). Az, hogy a 12 Balling-fokos sörléből milyen alkoholtartalom jön ki, függ a főzési eljárástól (a cefrézés során az enzimek milyen arányban bontják a keményítőt erjeszthető és nem erjeszthető cukrokká) meg az élesztőtől is - meg még pár egyéb tényezőtől.
#13
Ez nem igaz. A Zichovecnek a hordóérlelt sörei 14 % felett vannak, de van egy 17,5-ös sörük is.
#13 Nyilván nem minden cseh sör áll meg 5,5%-nál (ahogy a német és a magyar mezőnyből is lehetne ennél erősebb söröket említeni), de általánosságban az nem igaz, hogy a cseh sörök nagyon erősek. Amit írtam is, sokan a Balling-fokra hiszik, hogy az az alkoholtartalmuk (az általad említett Primátor Double 24-nél már mondjuk gyanúsnak kellene lennie), ezért gondolhatja a kérdező, hogy a cseh sörök erősek. Kivételek mindenhol vannak.
Érdemes néhány nagy cseh sörfőzde kínálatát megnézni:
Staropramen: Dečko - 4,0%, Smíchov - 4,0%, Jedenátcka - 4,7%, Ležák - 5,0%, Černy - 4,4%; Velvet - 5,3%, Nefiltr Pšeničný - 5,0%, Extra Chmelená 12 - 5,2%, Granát - 4,8%
Budejovicky Budvar (Budweiser): Original - 5,0%, Budvar 33 - 4,6%, Tmavý ležák - 4,7%, Výčepní - 4,0%; Reserve - 7,4-8,2%
Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell): Pilsner Urquell - 4,4%
Gambrinus: Original 10 - 4,3%, Patron 12 - 5,2%, Nefiltrovaný ležák - 4,9%, Nepasterizovaná 10 - 4,3%, Nepasterizovaná 11 - 4,6%, Nepasterizovaná 12 - 5,1%, Dry - 4,0%
Kozel: Kozel 10 - 4,2%, Kozel 11 - 4,6%, Kozel Černý - 3,8%, Kozel Řezaný - 4,7%; Kozel Mistrův ležák - 4,8%, Mistrův PŠENIČNÝ - 5,2%, Mistrův TMAVÝ - 4,4%.
A cseh belpiacos termékeket néztem, ezért lehet eltérés az itthon kapható sörökhöz képest.
Ehhez képest a magyar sörök:
Dreher Sörgyárak: Gold - 5,0%, IPA - 5,4%, Pale Ale - 4,8%, Hidegkomlós - 4,5%, Bak - 7,3%, Arany Ászok - 4,3%, Kőbányai - 4,3%
Soproni Sörgyár: Klasszikus - 4,5%, 1895 - 5,3%, Arany Fácán - 4,0%, APA - 5,5%, IPA - 4,8%, Démon - 5,2%, Porter - 5,2%
Borsodi Sörgyár: Világos - 4,5%, Mester - 5,0%, Bivaly - 6,5%, Hoppy - 4,5%, IPA - 5,0%.
Mint látható, nem sok sör lóg ki a 4,0-5,5%-os tartományból, ami mégis, azt nem gyártják óriási volumenben, és nevezhetjük különlegességnek. Sőt, a cseheknél még lefelé is kilóg egy barna sör...
#4,5,9,13 vagyok. Engem anno csak a Pécsi Sör doboza tévesztett meg, azon láttam először Balling-fokot is (amihez ma sem értek), azóta jobban megnézem, hogy biztosan szeszfok legyen! Itt a Primátor, amit találtam:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!