Hogyan érdemes a szőlőmustot kiérlelni az üvegballonban, hogy Bor legyen belőle?
Kb. 25-28 liter háztáji mustról lenne szó. Mit tegyek vagy ne tegyek a ballon szájára? Hogyan hagyjam vagy inkább ne nagyon hagyjam levegőzni a mustot amíg forr? Miután zajosan kiforrt utánna hogyan hagyjam utóerjedni?
Kösz.
Dugó+kotyogó lenne az ideális, ennek hiányában az a legjobb, ha úgy van "lezárva", hogy minimális nyomás is meg tudja emelni a tetejét. Ezt alig meglazított csavaros kupakkal a legegyszerűbb megoldani. Ha nem kupakos, akkor ráteszel valamit, ami hézagmentesen lefedi a száját, de nem nehéz.
Erjedés közben ne levegőztesd, és zajos erjedés után lehetőleg ne is nyisd fel, csak amikor fogyasztásra kerül. Ha tartósan oxigénnel érintkezik, ecetesedni fog, ami főleg kierjedés után nagy gond, mert ha elszökik róla a CO2 réteg, akkor onnantól romlandó. Én is erjesztettem már mustot ilyen fapadosan, de inkább palackban erjesztettem, hogy csak annyit kelljen felbontani, ami rövidtávon elfogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!