Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Keves borom lett, kell-e bele...

Keves borom lett, kell-e bele borken?

Figyelt kérdés

Elnezest ha nem tul jol magyarazom el, de ez a borkeszites egy uj dolog nekem. Eletemben eloszor keszitek bort.

A leszuretelt szolot (foleg Zala Gyongye) ledaraltam, 1 nap utan preseltem, pincebe vittem (19 fok), azutan 4 hetre ra lefejtettem. Lett 10 liter bor (nevezzem annak) fejtes utan.

Kerdesem az lenne kell-e adni hozza borkent? Ha igen mennyit?

A masodik fejtest mikor ejtsem meg?

Koszonom elore is a segitseget.

2021. okt. 15. 13:59
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Kénezni mindenképpen szükséges, csak a mennyiséggel kell vigyázni. Mezőgazdasági boltban lehet kapni porított borként, kálium-piroszulfitnak hívják. Ha egy hektóba kell egy evőkanálnyi, ebbe egy kávés kanálnyi. Egy deci borban elkeverni, és mehet bele. Egy kis keverés nem árt.
2021. okt. 15. 14:42
 2/9 anonim ***** válasza:

[link]

Vannak kénmentes borok.Tehát ezek szerint nem feltétlenül szükséges hozzáadni.Akár el is hagyható.Persze ennek megvan a kockázata.

De van olyan aki a házi borába sem tesz ként.

2021. okt. 16. 10:53
 3/9 anonim ***** válasza:
Én soha nem rakok ként a borra. Kisebb mennyiségben teljesen felesleges, nem tárolod az újborig, minek? 10 liter meg akármennyire is keveset fogyasztasz, feltételezem el fog fogyni pár hónap alatt. Tárold pincében/hűvös helyen. Azt sem javaslom, hogy darabold, szóval, hogy palackozd, 10L-es demizsonba töltsd.
2021. okt. 16. 17:29
 4/9 A kérdező kommentje:

Sajnos most csak egy 50 literes uvegballonom van es ebben van a bor.

Mitevo legyen, hagyjam ebben vagy esetleg megis daraboljam?

2021. okt. 18. 10:42
 5/9 anonim ***** válasza:
Akkor inkább. Így széles felületen éri levegő...
2021. okt. 18. 21:33
 6/9 A kérdező kommentje:

Koszonom.

Meg egy utolso kerdesem lenne, ha szabad.

Az uvegballonon egy kotyogo van es ugy tunik mar nem erjed.

Most palackozzam vagy csak a masodik fejtes utan?

2021. okt. 19. 07:26
 7/9 anonim ***** válasza:

Mindenképp le kell fejtened mégegyszer, hisz csak úgy kapsz ebből tiszta bort, de ha a fejtéssel tiszta bort kapsz, akkor az azonnal palackozható, azaz nem kell újra állni hagyni a demizsonban! Túl sokszor nem kellene levegővel érintkeznie, a fejtés is levegőztetés végső soron. Oxidációt indíthat az, ha levegőzteted, no meg akár nem kívánatos baktériumok is megtelepedhetnek. Többek között ezért kell kénezni a bort, de 10L bor, én merem feltételezni 1-2 hónap alatt el fog fogyni. Ha nem tudod szépen lefejteni, azaz a palackba is átkerül némi üledék, akkor a bor, így darabban nagyon hamar elveszíti frissességét.

Ezért nem érdemes ennyire kevés borral pepecselni, a végén alig marad belőle valami. Most is bukni fogsz ebből a 10-ből legalább 2 litert. Kalandnak jó, de minőségben olyan bort kapsz maximum, ami a boltok polcairól pár 100 forintért levehető. :) A demizsonból úgy kellene átfejtened, hogy megszívod a tetejét, és mindig csak a tetejét szívod addig a pontig, amíg az tiszta, áttetsző. Gyorsan kell reagálni, érdemes szűrni valamivel, pl. otthoni körülmények között akár pár gézlap tölcsérbe. Ha ez átfolyt, akkor azonnal töltsd palackokba, a palackot töltsd a nyakáig, azért, hogy minél kevesebb felületen érintkezzen levegővel, zárod és állítva tárolod hűvös helyen! Így elállhat a borod pár hónapig. Fűtetlen de fagymentes helyiségben akár tavaszig is simán elállhat.

2021. okt. 19. 07:59
 8/9 A kérdező kommentje:
10 napja volt az elso fejtes. Szerinted kb. meddig varjak a masodik fejtessel?
2021. okt. 19. 08:06
 9/9 anonim ***** válasza:
Azt látnod kell. Ha jól leülepedett, akkor fejtheted. Azt helyben tedd, szóval ne mozgasd előtte!
2021. okt. 19. 10:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!