Keves borom lett, kell-e bele borken?
Elnezest ha nem tul jol magyarazom el, de ez a borkeszites egy uj dolog nekem. Eletemben eloszor keszitek bort.
A leszuretelt szolot (foleg Zala Gyongye) ledaraltam, 1 nap utan preseltem, pincebe vittem (19 fok), azutan 4 hetre ra lefejtettem. Lett 10 liter bor (nevezzem annak) fejtes utan.
Kerdesem az lenne kell-e adni hozza borkent? Ha igen mennyit?
A masodik fejtest mikor ejtsem meg?
Koszonom elore is a segitseget.
Vannak kénmentes borok.Tehát ezek szerint nem feltétlenül szükséges hozzáadni.Akár el is hagyható.Persze ennek megvan a kockázata.
De van olyan aki a házi borába sem tesz ként.
Sajnos most csak egy 50 literes uvegballonom van es ebben van a bor.
Mitevo legyen, hagyjam ebben vagy esetleg megis daraboljam?
Koszonom.
Meg egy utolso kerdesem lenne, ha szabad.
Az uvegballonon egy kotyogo van es ugy tunik mar nem erjed.
Most palackozzam vagy csak a masodik fejtes utan?
Mindenképp le kell fejtened mégegyszer, hisz csak úgy kapsz ebből tiszta bort, de ha a fejtéssel tiszta bort kapsz, akkor az azonnal palackozható, azaz nem kell újra állni hagyni a demizsonban! Túl sokszor nem kellene levegővel érintkeznie, a fejtés is levegőztetés végső soron. Oxidációt indíthat az, ha levegőzteted, no meg akár nem kívánatos baktériumok is megtelepedhetnek. Többek között ezért kell kénezni a bort, de 10L bor, én merem feltételezni 1-2 hónap alatt el fog fogyni. Ha nem tudod szépen lefejteni, azaz a palackba is átkerül némi üledék, akkor a bor, így darabban nagyon hamar elveszíti frissességét.
Ezért nem érdemes ennyire kevés borral pepecselni, a végén alig marad belőle valami. Most is bukni fogsz ebből a 10-ből legalább 2 litert. Kalandnak jó, de minőségben olyan bort kapsz maximum, ami a boltok polcairól pár 100 forintért levehető. :) A demizsonból úgy kellene átfejtened, hogy megszívod a tetejét, és mindig csak a tetejét szívod addig a pontig, amíg az tiszta, áttetsző. Gyorsan kell reagálni, érdemes szűrni valamivel, pl. otthoni körülmények között akár pár gézlap tölcsérbe. Ha ez átfolyt, akkor azonnal töltsd palackokba, a palackot töltsd a nyakáig, azért, hogy minél kevesebb felületen érintkezzen levegővel, zárod és állítva tárolod hűvös helyen! Így elállhat a borod pár hónapig. Fűtetlen de fagymentes helyiségben akár tavaszig is simán elállhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!