Hogy lehet házilag piát készíteni?
A gyümölcs alapúak viszonylag egyszerűek, nagyapám készít házi pálinkát és házi bort abból a mennyiségből, ami náluk megterem (szilva, szőlő, csak saját fogyasztásra, nem kereskedelmi mennyiség). Nem tudom pontosan a technikáját, a pálinkája jó, a bora nekem nem ízlik, de kis privát házihoz képest az se rossz, csak én másféléket szeretek.
Az olaszoknál népszerű a citromlikör, a limoncino (egyszer kóstoltam igazit Olaszországban, az ízlett), és ők ezt úgy készítik házilag, mint nálunk a bort-pálinkát, neten találtam már erre receptet, nagyon egyszerű, de nem tudom, az mennyire hasonlít az eredetire. :-)
Mi annakidején az iskolában technika órán megtanultuk, hogyan készítsünk a szőlőből előbb mustot, majd bort...
A szőlőt összenyomkodod és üvegbe teszed, az üveg száját NEM szabad lezárni, mert a gyümölcs lassan erjedni kezd, gázokat termel és ez szétrúgná az üveget is!
Az üveg szájára "kotyogót" kell tenni, ami kiengedi a gázt, de vízzel le van zárva, nem engedi be a külső levegőt...
No, előbb must lesz a szőlőből (1-2 nap múlva), ha tovább hagyod forrni a cuccot, akkor előbb valami zavaros löttyöt látsz, majd 1-2 hónap múlva tisztulni kezd a lötty és kezd bor formája lenni!
Ugyanezt sokféle gyümölcsből meg lehet csinálni (meggy, bodza, alma, stb.)...
Ha ezt az erjedő cuccot lepárlod (ehhez speciális pálinkafőző kell), akkor pálinka lesz belőle...
Szerintem sokkal egyszerűbb megvenni a boltban a kész, finom borokat, mint otthon pancsolni vele! :-))
Minden hozzáértés nélkül nagyjából kétféle ital készíthető otthon, recept alapján.
Az egyik a likőr, aminek az alapja fajtától függően az olcsó vodka/rum/brandy.
A másik az ürmösbor (vermut, magyaroknál "martini":D), amihez olcsó fehérbor, olcsó brandy és bizonyos fűszerek kellenek. Ehhez recept:
Rizspálinka ( kb 2,5- 3 liter lesz)
l,5 kg cukor
1/5 kg rizs
4 dk élesztő
5 cm egész fahéjrúd
5 db szegfüszeg
10 dk mazsola
2 db karikára vágott citrom
3,5 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk (amíg a cukor elolvad). kihűtjük.
Egy 3 literes üvegbe tesszük a többi hozzávalót, a hideg szirupot ráöntjük.
Lekötjük celofánnal,néhány helyen kötőtűvel kilyukasztjuk.
28 napig hűvös helyen érleljük,majd leszűrjük.
Jó így is,de tehetünk bele aromát is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!