Szőlő kipréselése után pontosan mit csináljak a száraz törköllyel, hogy télen ki lehessen főzni pálinkának?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Az egyik az egy több 100 évvel ezelőtti eljárás, ami egyébként hibás készítési eljárás. A másik pedig szőlőpálinka, ami nem törkölypálinka!
Száraz törkölyből nem érdemes törkölypálinkát készíteni. Enyhén préselt szőlő törkölyéből érdemes!
Folyadékot pótolni kell, jól gondolod. Tehetsz rá 2-3%-nyi cukrot is, de hát elvileg nem lehet, törvényileg tiltott! Ezután ugyanúgy kell kezelni, ahogy a mustot is, fajélesztőt és élesztőtápanyagot hozzáadod, majd lezárod, a hordó fedelébe legyen kotyogó beépítve. A törkölycefre fokozottan romlékony, így az erjesztési hőmérsékletre oda kell figyelni, és a kierjedt cefrét minél hamarabb ki kell főzni!
A kierjedt cefréhez, főzés előtt érdemes esetleg hozzáadni az óbort, ha az maradt, ill. akár a seprőt is hozzáadhatod, bár én azt nem ajánlom. Rohadni nem fog! Egy dolog történhet, (ha nem tárolod jól az erjedő, majd a kierjedt cefrét, ha oxigénnel érintkezik a cefre avagy ha nem fajélesztővel erjesztesz), hogy megecetesedik.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A vadélesztők elszaporodása egy lassú folyamat, akkor is érdemes fajélesztőt használni, ha "nincs azonnal préselve". Bár nem tudom elképzelni a történetet, hogy marad ez akár másnapra, 220L-es mennyiségnél, nyilván bogyóznak, majd préselnek, az a törkölycefre még aznap eltud készülni. Vadélesztő esetén 1-2 nap mire elindul a zajos erjedés, de lehet ez akár 3 nap is, míg fajélesztő használata során pár óra elteltével megindul az erjedés, legkésőbb 6 óra elteltével meg kell induljon a zajos erjedés. A másik érv mellette, hogy a fajélesztők jobban tűrik az alkoholt, mint a vadélesztő, azaz kevesebb a benn maradt cukor, azaz több az alkohol. 22-es brix fokú szőlőt erjesztettem ki vadélesztővel és fajélesztővel+élesztő tápanyaggal (két adagra szedve), a fajélesztő Uvaferm 228 volt, a tápanyag Uvaferm Uvavital. A vadélesztővel erjesztett cefre kierjedt állapotban 8 brix fokot mutatott, a fajélesztővel erjesztett 2 brix fokot. Nagyon nem mindegy, legalábbis nekem nem az.
#4-es, #5-ös. Szerintem félreértettétek a kérdezőt. Nem tárolni akarja télig. Úgy számol, hogy télre erjed ki, mert nagy valószínűséggel eddig mindig vadélesztővel erjesztett. Vadélesztős erjesztés során az erjedési idő lényegesen elhúzódik. Elhúzódhat a környezeti hőmérséklet miatt is, míg a fajélesztők jól tudnak dolgozni alacsony hőmérsékleten is (10 fok), a vadélesztőről ez már kevésbé mondható el. Azaz akik sufniban, pajtában, garázsban stb. helyen erjesztenek ősszel, azoknál ha lehet még fontosabb a fajélesztő (megfelelő fajélesztő) használata. Mert elpötyöghet anélkül is, de akkor tényleg tél lesz, mire főzhető. Élesztő és élesztőtápanyag hozzáadásával az erjedési idő 1-2 hét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!