Ha egy cseresznye mag véletlen összetörik a cefrébe az baj?
Nem baj forrás után 3-4 nap múlva úgyis le kell szűrni a magról mert keserű lesz.
Forrás után már érezni a mag ízt.
Minden cefrét ki kell magozni, még a gyümölcs feldolgozásakor. Persze szinte senki sem fogja ezt mondani neked, szinte mindenki azt mondja majd, hogy elég leönteni róla a cefrét, majd úgy is lesüllyed az aljára stb. stb.
Az első 24 órában a magokból ha feltörted ha nem, kiázik az amigdalin, ami átalakul hidrogén-cianiddá és benzaldehiddé!
Hogy ettől senki sem lett még rosszul, mert nem fogyasztunk belőle annyit, (nem tudunk fogyasztani belőle annyit!) hogy az rosszullétet eredményezzen, pusztán ez az oka annak, hogy ez így terjedt el, hogy "elég róla később leönteni" Csak laboratóriumi vizsgálat tudja ezt bizonyítani.
Egyébként egy erjedésben lévő cefrét ezzel erősen veszélyeztetsz, ha kinyitod a hordót átöntöd, levegőhöz ér, és az ecetsavbaktériumoknak esélyt adsz az életre. Ami keserű az igazából az amigdalin, nem a magíz, a magízt a benzaldehid adja, és az nem csak a magban van, hanem minden csonthéjas gyümölcs húsában is, értsd a magzamatot tudja hozni maga a gyümölcs is, nem kell hozzá a mag!
"...a magozást már a gyümölcs aprítása előtt, vagy azzal egy időben el kell végezni. Így megelőzhető, hogy a magbélből az erjedés során ne kerüljön a szennyező és egészségre káros hidrogén-cianid és etil-karbamát a cefrébe, valamint a cefréből a lepárlás során a pálinkába."
"A csonthéjas gyümölcsökből készülő pálinkáknál az elmaradt vagy rosszul történt magozás esetén a pálinkába a megengedettnél nagyobb mértékű hidrogén-cianid kerülhet, ami egészségkárosító hatású. Arra is oda kell figyelni, hogyan magozunk, mert egy rosszul beállított gép szétroncsolhatja a magokat, ez pedig rosszabb, mintha nem csinálnánk semmit, a cefrébe pedig ne adagoljunk műtrágyát, mert abból a rákkeltő hatású etil-karbamát jöhet létre"
Nagygyörgy László projektmenedzser a Wessling Hungary, a Pálinkavédjegy-rendszer szakértője.
Javaslom legközelebb (ebbe a cefrébe nem kell belehalnod, ha mértékkel fogyasztod, ha mértéktelenül, akkor pedig az alkoholmérgezésbe fogsz!) vegyél egy késes cefre keverőszárat. Hozzá egy kisgépet ha nincs, az legyen azért legalább egy 800W-os! Vegyél egy akkora PVC csövet, amibe belefér ez a keverőszár, de ne legyen sokkal nagyobb annál. Vágj le belőle kb. 1-1.5 métert, az alját dugózd le (kapsz dugót is a boltban). Az első fél méteren 6-os fúrószárral sűrűn fúrkodd körbe, (gyak. egy szitát kell így készíteni!). Ezt beleállítod egy hordóba, a csövet megtöltöd gyümölccsel, átnyomod a keverőszárral, a gyümölcshéj és hús átömlik a lyukakon, a mag a csőben marad. Párszor rá lehet tölteni anélkül, hogy kiöntenéd a magot belőle. Az utolsónál lehet kevés vizet is ráspriccelni, hogy kimosd rendesen a gyümölcshúst, majd kiöntöd belőle a magot. Pillanatok alatt kilehet így magozni a szilvát, a cseresznyét, meggyet stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!