A házi pálinkának acetonosnak kell lennie?
Lehet kicsit hülye kérdés, de tavaly főztem pálinkát és nagyon odafigyeltem a leválasztásra. Szerintem egyáltalán nem lett szúrós szagú "acetonos". Ennek ellenére több ismerős is arra panaszkodott, hogy hiányzik a házi páleszra jellemző csípősség. Gyenge (amúgy 61 fokos). Ízetlen, mint a bolti. Ilyeneket mondott rá nem egy ember.
Akkor most mi az igazság? Tényleg ettől házi a házi pálinka, hogy érződik benne a ragasztó szag?
Léteznek nagyon jó pálinkák, amiknek határozottan "lakkos", észteres illata van, egyesek ezt is "acetonosnak" mondanák.
De az "acetonos" illatú házipálinkák többsége tényleg selejt.
Akiknek "hiányzik a házi páleszra jellemző csípősség", azok általában szarhoz szoktak hozzá, de nem feltétlenül csak a szart szeretik, hanem az észteres-harapós jellegű pálinkát – attól függetlenül, hogy éppen jó vagy rossz.
Amit csináltál, az valószínűleg korrekt iparosmunka, és lehet, hogy a kritikusaid tényleg a pofát lemaró szarhoz szoktak hozzá, de az is elég reális, hogy kicsit semmilyen az a pálinka. Milyen gyümölcs?
Az "ízetlen mint a bolti" természetesen általánosítás, de amúgy elég jogos tapasztalat. Rengeteg "prémium" pálinka van, ami lapos, unalmas, egyoldalú és/vagy seízű, mert egyes főzdések csak így tudják elérni (főleg másodrangú gyümölcsből...), hogy legalább hibás ne legyen. Különösen pár éve ez volt a "tipikus" bolti pálinka, most már szerencsére a divatos főzdék is egyre "bátrabbak".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!