Miért van az, hogy valaki "nem bírja" az alkoholt?
Figyelt kérdés
Arra gondolok, amikor valaki nagyon hamar, kevés alkoholtól is berúg, hamar rosszul lesz, és minimális alkoholfogyasztás után is másnapos lesz. Én így vagyok, néhány barátom is, másoknál pedig 2-3x annyi alkohol sem árt meg. Szeretek néha meginni valamit a barátokkal, de egyre rosszabbul bírom. Most összesen 6 cl házipálinkát ittam, és ennyitől is berúgtam eléggé. Ez genetika, testalkat, pszichés dolog, tolerancia (sokszor iszik, hozzászokik), vagy mitől függ? (Tudom, az számít eszik-e előtte az ember és mennyi vizet fogyaszt, de én ha közvetlen előtte eszem és közben iszok folyamatosan vizet, akkor is ez van. Nem keverem az italokat. Az anyagcserém nagyon gyors, vékony is vagyok. 23L)
Nekem nincs meg az az emésztőenzimem, ami lebontja, így 1 kortytól is tapasztalok hosszú távú panaszokat (hasfájás, hízás).
Gondolom, másnál is ez van, hogy nem tudja lebontani, és így a fejébe száll.
Ahogy van, aki 2 korty tejtől hasmenést szenved, én meg kilószám ehetem nagykanállal a laktózport, és akkor sem.
2021. febr. 11. 18:52
3/13 anonim válasza:
Vannak emberek akik abszolút nem bírják az alkoholt. Ilyen vagyok én is. Nem, nem lehet hozzászokni, mert konkrétan rosszul érzem magamat tőle. Az ilyen embert nem lehet hozzászoktatni. Nincs ilyen. Örökletes tényező. Családunkban van szintén aki nem bírja, és nem is fogyasztunk semmilyen alkoholt soha.
2021. febr. 11. 19:03
4/13 anonim válasza:
...még valami. Vállald fel hogy te nem iszol, ne foglalkozz a többiekkel és ne is erőltesd mert nagy bajok lehetnek belőle. Először lesz csak nekik furcsa, aztán hamar megszokják.
2021. febr. 11. 19:05
5/13 anonim válasza:
nem termel a szervezetuk olyan enzimet ami lebonja az etilalkholt, ilyenek az indianok es az azsiaiak peldaul. (de persze fehereknel is elofordul csak nem annyira elterjedt mint naluk)
2021. febr. 11. 19:24
6/13 anonim válasza:
Az alkoholt a máj bonja le egy bizonyos enzimmel, ahogy írták. Ha ez kevés vagy nincs, akkor csak kering az ereidben ahonnan folyamatosan kapják a sejtek és jônnek a tünetek. Igyál alacsony alkoholtartalmú italokat ilyen alkalmakkor.
2021. febr. 11. 19:29
7/13 anonim válasza:
Egyszerűen benned nincs annyi, az alkohol lebontásához szükséges enzim. Mikor arról van szó, hogy "hozzá lehet szokni", ott arra kell gondolnod, hogy rendszeres ivás esetén a szervezeted jobban tolerálja az alkoholt, viszont ettől még nem fogsz tudni hirtelen vedelni, csak kevésbé fogod érezni a hatását.
Ezzel nem tudsz mit kezdeni, ilyen a genetika. Ha mégis többet akarnál inni, akkor indulás előtt kajálj be fél tábla fehér szalonnát, vagy egy evőkanálnyi disznózsírt. Vagy csak mértékkel igyál.
2021. febr. 11. 20:03
8/13 anonim válasza:
5: Tényleg? Ezt nem tudtam.
Akkor a vércsoporttal összefügg? Nekem B - .
2021. febr. 12. 03:01
9/13 anonim válasza:
120 kg, 198 cm, 40 éves pasi vagyok.
1 deci vodka és nem tudok magamról.
Fiatal koromban legalább 2 dl kellett ehhez :)
De már nem is alkoholizálok, csak gasztronómia miatt: 1 pohár sör kaja után, vagy 1 vicaházmester, vagy egy jó kis vörös (na persze a bor sem rossz, de vörösből a 26es évjáratot szeretem a legjobban)
2021. febr. 12. 20:03
10/13 anonim válasza:
9# Bocs, de 1 dl vodkától sokan nem tudnának magukról, ugyanis ez nem kis mennyiség.
Csak hogy tudd, aki nem bírja, az egy evőkanálnyi vodkától olyan rosszul van, hogy fél napig nem tudja hogy mi van. De ezt ne úgy képzeld hogy alszik egy jót, aztán le van tudva a dolog, hanem szenved a rosszulléttől.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!