Mézbor hány fokig forrhat?
Hát a forrást nem is szokták mérni . Neked az lehet a gondod hogy meddig forrik a bor és mikor hadja abba ?
Általában 3-4 hét alatt kiforrja magát .
Mármint arra gondolok, hogy egy bizonyos alkoholfok felett nem életképesek az élesztőgombák, hallottam ilyesmit.
November elején palackoztam, tehát most tartok 50 napnál durván.
Akkora alkoholfoka nem lesz a borodnak.
A bor miután kiforrta magát, és palackozva van már nem dolgozik tovább .
Sütőélesztővel és vadélesztővel (spontán erjedés során) kb. 11-13 alkoholfok a maximum. Speciális, alkoholtűrő élesztővel (borélesztők jelentős többsége), ez lehet akár 17-20 alk. százalék is.
Azért forr ilyen rettentő lassan, mert kevés a tápanyag! Vannak olyan élesztők, amik viszonylag gyorsan dolgoznak, és az élesztő mellett élesztőtápanyagot is tartalmaz a tasak, ilyet kellett volna alkalmazzál, ill. minek után nem ilyet alkalmaztál, több lépcsőben kellett volna adagolni élesztőtápanyagot, mindjárt a beoltáskor, majd később pár nap múlva, mikor a zajos erjedés kezd befejeződni. Megpróbálhatsz most is adni hozzá, hogy végbe menjen végre az erjedés, de hát nem ez az ideális levezetés. Legközelebb ha ilyen, tápanyagszegény, kvázi cukorcefrét csinálsz, akkor az Alcotec48-at használd hozzá magában, ehhez nem kell tápanyagot adagolni.
Kóstold meg, ha nem érzed túl édesnek, akkor fejtsd át. Hagyd ismét pár napot állni, ha még erjedést tapasztalsz, akkor hagyni kell, ha megállt ezáltal az erjedés, akkor lepalackozhatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!