Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Almabort készítek, és a...

Almabort készítek, és a seprőn fehér részek jelentek meg. Mi az?

Figyelt kérdés

Ez a második borom, most másik almatermelőtől, más almalét használtam.


A múltkorinál nem voltak ilyen fehéres rétegek/vonalak.


Extra infó, hogy azzal egyszerre jelent meg, hogy a habzás alábbhagyott. (De a széndioxid termelés nem, az még egy kicsit fel is gyorsult).


Kép: [link]



2020. dec. 3. 11:08
 1/4 anonim ***** válasza:

Szerintem élesztő! Jól elszaporodott az élesztő. Utóerjedésben ez leül az aljára, ez a seprő része gyakorlatilag! Ecetágy is így néz ki, de ha jól cefréztél, az egyrészt nem alakul ki, másrészt az a tetején szokott kialakulni, nem az alján.

Remélem zárt erjesztés volt ez, mert ilyen kendővel letakart dunsztos üvegben erjesztésből ecet lesz az esetek jelentős részében!

2020. dec. 7. 08:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:

Érdekes, hogy most miért szaporodott el ennyire, múltkor pedig nem.


Zárt erjesztés, és lassan át is fejtem egy második erjesztésre, hogy megszabaduljon a seprőtől.


Köszi a választ! :)

2020. dec. 8. 13:39
 3/4 anonim ***** válasza:

Több oka lehet. Ideálisabb körülmények, ez lehet akár a környezeti hőmérséklet és annak állandósága, vagy maga az alapanyag minősége. Ha irányított erjesztés, nem spontán, akkor más-más élesztő használata, ill. lehet akár olyan élesztő is, amiben van élesztőtápanyag is... ilyenekre tudok gondolni, ha meg spontán erjedés, akkor végképp teljesen normális, hogy nem hasonlít egymásra a két erjedési folyamat...

Almaborhoz egyébként szerintem a cider élesztő lehet a legoptimálisabb, legalábbis azt gondolom logikusnak. Mangrove Jack's-nek a cider élesztője vagy a Safcider. Különböző élesztők másképp viselkednek. Eleve van olyan élesztő, ami nem süllyed le, ettől zavaros marad. Ki is lehet ölni az élesztőt, ezáltal jobban letisztul a végeredmény, ehhez campdem tablettát szoktak használni, majd derítőt. Campdem tablettával lehet akár kezdeni is az egészet, ha eldöntött, hogy irányított erjesztést alkalmazol. Ez azért jó, mert sterilizál, megöli a gyümölccsel bevitt vadélesztőt és ami még fontosabb az ecetsav baktériumot. Ha kész a gyümölcslé, abba kell ezt a teblattát feloldani és állni hagyni egy napot, majd eztán élesztővel beoltani. Én nem szoktam használni, biztos nincs igazam (nem értek ehhez, mégiscsak egy szakma), de én inkább azt vallom, hogy az erjedést minél hamarabb meg kell indítani és a fajélesztő ha hamar eluralkodik, akkor esélye nincs a vadélesztőnek az elszaporodáshoz. Ecetesedés pedig helyes tárolással és helyes palackozással kivédhető.

2020. dec. 9. 06:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi a sok infót! :)
2020. dec. 10. 09:27

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!