Ha a brandy meg a cognac fehér szőlőből van,akkor miért van inkább vörösbor jellege ízre?
Mit ittál pontosan.
Az eredeti borpárlat, amit évejen keresztül érlelnek tölgyfa hordókban, és az érlelés alatt kioldódó csersav festi meg az italt... csersavat tartalmaz a vörösbor is.
Az olcsó létyóknak semmi köze az eredeti recepthez szesz, aromák, ízesítők, színező anyag közül talán a karamell, ami kiérződik, nem a csersav.
A fehér- és vörösborokban többnyire ugyanazok az aromakomponensek vannak eltérő arányban. A legtöbb borfogyasztó vörösbornak érzi a fehérbort is, hogyha hihetően vörösre van festve, mert ráfixál a „vörös” jegyekre, és meg is találja őket.
Egyrészt Te is a színcsapdába eshettél bele (a brandy sötét színe miatt), másrészt a lepárlás aránytalanul nyeri ki az aromaanyagokat, így az sem lenne egészen kizárt, hogy tényleg a vörösboros aromaprofil felé menjen el, bár szerintem a borpárlat eleve olyan távol áll a bor eredeti aromájától, hogy itt már nincsenek érdemi vörös-fehér különbségek. Én pl. eleve nem is tudom összekötni a borpárlat illatát a borral, akár érlelt, akár natúr. (Kivéve az armagnacnál, annak szokott lenni egy határozott érlelt fehérboros illata.)
A hordóból származó csersav is „vörös” irányba viheti az ízét (bár a színét nem az adja), az e150a karamell viszont (amit cognacnál is általánosan használnak) csak színt ad, ilyen koncentrációban még tiszta vízben sem érezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!