Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Otthoni sörpalackozás előtt...

Perkincs kérdése:

Otthoni sörpalackozás előtt célszerű kicsit felkeverni az erjesztővödörben a sörlét, vagy nem?

Figyelt kérdés
Sörsűrítményből készítek sört (első alkalommal), és az előzetesen megnézett videók közül az egyiken azt mondta a készítője, hogy a palackozás kezdetén megtöltött üvegekben ízesebb, töményebb volt a sör, mint a palackozás végén, ezért legközelebb kicsit megkeveri palackozás előtt. Akinek már nagyobb tapasztalata van az otthoni sörkészítés terén, mit javasol?

2020. nov. 8. 17:35
 1/8 anonim ***** válasza:
Persze. A higiéniára nagyon figyelj, minden legyen steril, amivel a sörlé kapcsolatba kerül!
2020. nov. 8. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
Szerintem nem annyira guszta az élesztőréteg, ami kiül az aljára..
2020. nov. 8. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Le szoktam fejteni mint a bort, ha nem zavaros lesz,ne kavard fel.Palackozás előtt két kávéskanál cukor vagy kaptam valamikor karbol tablettát.A szénsav miatt kell.
2020. nov. 8. 20:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Az edény aljáról az üledéket nem akarom felkeverni, csak az üledék feletti részt kicsit homogénebbé tenni. Ez egy hidegkomlós IPA lesz, egyébként. További javaslatok?
2020. nov. 9. 11:41
 5/8 anonim ***** válasza:

További javaslat, hogy a legkevésbé se keverd fel. :) Átjut elég élesztő a karbonizáláshoz, keletkezik elégséges üledék majd az üvegek alján, épp elég annyi. Ha kész erjesztőedényt vettél, abba a csap is eleve úgy van kialakítva, hogy annak csak a fölső felén tud beáramlani az átcsapolt sörlé, a csapra tekert anya olyan. Azért olyan, hogy az erjesztő alján maradjon az üledék. Szóval ne keverd föl egyáltalán, sőt ne mozdítsd el a helyéről csapolás előtt, vagy tedd ezt baromira óvatosan.

Ha nincs csapolószár, akkor vegyél majd egyet, mert lényegesen könnyebb vele. Teljes mértékben mindegy, hogy milyen cukorral karbonizálsz, lehet gyümölcs, lehet sima kristálycukor is, szerintem ember meg nem mondja a különbséget. Próbáltam, többször, nem érzek sem én sem az ismerősi köröm különbséget. Decinként 1 grammot szoktam számolni. Macerás, de én minden üvegbe külön kimérem, ráérek vele szórakozni, nem sietek, amikor nekiállok. Valaki ennél kevesebbet szokott tenni, én szeretem, ha szénsavasabb. 1-1.5 hetet szoktam szobahőmérsékleten hagyni, aztán felbontok egyet. Ha elég szénsavasnak érzem, akkor megy ki hidegre és 2 hétig télen kint van a melléképületben, nyáron hűtőben nyilván. Eztán (is) érdemes sötét helyen tárolni. Ne ijedj meg, ha most nincs túl jó íze, de még akkor se, ha 1-1.5 hét múlva sem vagy teljesen elégedett az eredménnyel, kell neki még az az 1-2 hét, lehetőleg hidegben. Melyik lesz? A Grapefruit Pink IPA-t próbáld ki egyszer, na az iszonyat finom, a többi sűrítményes ipa-tól annyira nem voltam eldőlve, őszintén szólva kb. a "majmos IPA" szintjét hozzák, nem többet.

Velem előfordul, hogy nem nyomom jól rá a kupakot az üvegre, nem sűrűn, 2 ládánál talán 2-3 eset. Ha megtöltötted az üveget, majd kupakot rányomtad, akkor rázd meg alaposan és ha hallod, hogy sziszeg, akkor sz-rul nyomtad rá.

Komlót ha zsákba tetted, akkor vedd ki palackozás előtt, ha nem, akkor legközelebb tedd zsákba.

2020. nov. 10. 18:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Előző válaszolónak: köszönöm a teljes mértékben szakszerű, és kielégítő választ!
2020. nov. 11. 10:13
 7/8 anonim ***** válasza:
Ha alső sör akkor ne bonyolíts. Fejtsd át és egyben cukrozz. Nekem ipáknál a 8g/l vált be eddig. #5 az elvis juice tényleg komoly 😁
2020. nov. 19. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:

Vander83:


Köszi a választ. Ez felsőerjesztésű. A palackozás megtörtént, végül is nem kevertem fel. Egy hét múlva kiderül, hogy az 5g/0,5l mennyi szénsavat produkált. :D

2020. nov. 20. 13:29

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!