Borkészítéskor mekkora jelentősége van annak, hogy a szőlő nagyon ki legyen préselve, és azok a mustrészek is bekerüljenek a leendő borba, amik a préselés vége felé keletkeznek?
Figyelt kérdés
Van-e jelentősége a végbemenő folyamatban, vagy, ha az ember elnagyolja a préselést (ne adj isten, nem is hagyományos szőlőpréselővel préseli ki a szőlőt, hanem bármiféle egyéb alternatív módon)? Az így elvesztegetett mustrész az csak esetleg literben kifejezhető veszteség, vagy a leendő bor minőségét is negatívan befolyásoló körülmény?2020. okt. 29. 08:13
1/5 anonim válasza:
Pont az a lényeg, hogy nem szabad nagyon erősen préselni a szőlőt.Az,hogy az utolsó cseppet is ki akarják facsarni a szőlőből csak a teljesen kókler"borász"emberkéknél szokás. Az ilyen borokat szokták azután cukrozni mert olyan pocsék lesz, hogy szárazon nem lehetne meginni.Ha túlhúzod a prést akkor rengeteg csersav kerül a borba így az élvezhetetlen lesz.
2/5 A kérdező kommentje:
Köszi köszi!!
2020. okt. 29. 09:58
3/5 anonim válasza:
A préselés lényege az lenne, hogy a szőlőszem belsejét nyomja ki az ember, de ha túlhúzza, akkor a héjában lévő savakat is kipréseli, ami kellemetlen ízt fog eredményezni.
4/5 A kérdező kommentje:
Köszi szépen!!
2020. okt. 30. 17:25
5/5 mindentudó99 válasza:
Nem kell agyon húzni. Meg hát ki lehet azt utána főzni pálesznek. Már mint a törkölyt úgy semmi se veszik el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!